Kraj radova: Od naredne nedelje Kosovska ponovo u funkciji

Postavljeno: 08.12.2022

Kosovska ulica, sa čijom se rekonstrukcijom otpočelo početkom jula, naredne nedelje će biti puštena u saobraćaj. U toku je asfaltiranje, nakon čeka sledi postavljanje neophodne signalizacije. U okviru rekonstrukcije kompletno je zamenjena toplovodna, vodovodna i kanalizaciona mreža, izgrađena je i atmosferska kanalizacija, a zamenjene su i gasne i eletroinstalacija.

Radovi u Kosovskoj ulici u završnoj su fazi, a kako je kazala gradonačelnica Jasmina Palurović, koja je danas sa saradnicima obišla radove, reč je o dva projekta koji su uporedo realizovani, od kojih je jedan rađen u saradnji sa Ministarstvom privrede.

– Izgradnja atmosferske kanalizacije i asfaltiranje Kosovske ulice projekat je koji je rađen u saradnji sa Ministarstvom privrede, a od 50 miliona dinara, kolika je vrednost ove investicije, polovinu je obezbedio Grad. Rok za završetak bio je 45 radnih dana, ali smo u međuvremenu te radove privremeno zaustavili kako bi uradili i kompletno novu vodovodnu, kanalizacionu i toplovodnu mrežu, za šta su Grad, Vodovod i Toplana obezbedili sredstva u iznosu od oko 76 miliona dinara – kazala je gradonačelnica.

Istakla je da su od svih radova u Kosovskoj ulici, najsloženiji i najveći bili oni koji su rađeni u zemlji.

– Prvo je zamenjena toplovodna mreža sa svim pratećim priključcima, kako bi Toplana mogla na vreme da otpočne grejnu sezonu. Potom je rađena vodovodna i kanalizaciona mreža, a izgrađena je i atmosferska kanalizacija koja u ovom delu grada do sada nije postojala – navela je ona, te se zahvalila građanima na strpljenju, kao i svima koji su učestvovali u realizaciji ovih projekata.

Direktor Vodovoda Vladimir Milosavljević kazao je da je ovo najznačajnija i najveća investicija u ovoj godini, kada je u pitanju komunalna infrastruktura.

– Na deonici od Pećke do Topličine ulice u dužini od oko 650 metara zamenjeno je preko 3 i po kilometra vodovodnih i kanalizacionih cevi, a izgrađena je i atmosferska kanalizacija. Značaj ove investicije za grad je taj što smo obezbedili sigurno vodosnabdevanje za Opštu bolnicu, uradili smo i novu hidrantsku mrežu za školu Vuk Karadžić i rekonstruisali sve postojeće vodovodne i kanalizacione priključke za sve korisnike u Kosovskoj – rekao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, od velikog značaja je i to što je izgrađena atmosferska kanalizacija.

– Ovo je veliko slivno područje i u vreme kišnih perioda sa Bagdale se slivala velika količina vode koja je u Cara Lazara i ulici Majke Jugovića pravila ozbiljne probleme. Na ovaj način smo obezbedili sigurno i dirigovano odvođenje kako fekalnih tako i površinskih atmosferskih voda – objasnio je Milosavljević, dodajući da su za ove radove Grad i Vodovod izdvojili oko 70 miliona dinara.

Podsećamo, u Kosovskoj ulici je 2014. godine rađena rekonstrukcija trotoara sa obostranim proširenjem trotoara ugradnjom behatona i novih ivičnjaka, ali bez rekonstrukcije kolovozne konstrukcije. Izvođač radova tada je imao garantni rok od dve godine, a kako su postavljeni ivičnjaci vidno oštećeni zbog mraza i soli posle zimskog perioda, ali i zbog saobraćajnog opterećenja, izvršena je sanacija ivičnjaka. Kolovozna konstrukcija je redovno održavana krpljenjem udarnih rupa u većem i manjem obimu. U međuvremenu je urađen i kompletan projekat kolovozne konstrukcije sa atmosferskom kanalizacijom i saobraćajnom signalizacijom, ali zbog epidemije korona virusa nije realizovan.

D.P.

Ostale vesti

Komentari

  1. Bojan kaže:

    Pa šta bi sa ulicom?! Ne otvara se ipak?

1 thought on “Kraj radova: Od naredne nedelje Kosovska ponovo u funkciji

Comments are closed.

back-to-top