Gimnazijalka Katarina Dragonjić dobitnica volonterske nagrade

Postavljeno: 08.12.2022

Sedamnaestogodišnja Katarina Dragonjić dobitnica je godišnje volonterske nagrade, koja joj je svečano uručena na Međunarodni dan volontera (5. decembar). Pored volonterizma, ova mlada gimnazijalka se u slobodno vreme bavi aktivizmom, fotografijom, montažom, a najavljuje i učešće u osnivanju Neformalne biblioteke za mlade i organizovanju Neofest-a”.

– Aktivizmom se bavim poslednje dve godine. Volontiram za Alternativni kulturni centar Gnezdo” i trenutno sam na poziciji koordinatora za mlade. Ranije sam se u slobodno vreme bavila glumom, sada ne toliko. Aktivno se bavim fotografijom. Volim da čitam literaturu koja je vezana za scenske umetnosti, a najviše me privlači pozorište. Kada mi vreme dozvoli, bavim se montažom, a u slobodno vreme čitam dosta knjiga – kaže Katarina Dragonjić, učenica kruševačke Gimnazije, odeljenja za scensku i audio-vizuelnu umetnost.

U volontiranju se oprobala u osnovnoj školi, a potom i u „Gnezdu”, Kulturnom centru Kruševac i Amaterskoj pozorišnoj trupi „Čkalja”. Prvu pravu volontersku akciju osetila je u Neformalnoj grupi „Rtaći iz Kićblona”.

– Prva volonterska akcija, koja će se desiti u bližoj budućnosti, biće 18. decembra. To je osnivanje Neformalne biblioteke za mlade. Od sledeće godine sigurno ćemo organizovati Neofest”, koji će se održati od 9. do 13. januara, a nakon toga će biti još nekih manjih akcija – najavljuje ona.

Godišnju volontersku nagradu za 2022. godinu dodelio joj je Edukativni centar Kruševac, čiji je volonter.

– Bila sam uključena u jedan UNICEF-ov projekat koji je vezan za povezanost Loznice i Kruševca, saradnju i osnivanje lokalnih servisa volontera. Nisam očekivala da ću dobiti nagradu, iako se volonterizmom bavim već dugo vremena. Bilo je prijatno iznenađenje i zahvalna sam Edukativnom centru i Gradu Kruševcu koji su prepoznali moj trud i rad – objašnjava naša sagovornica.

Iako ima još puno vremena za razmišljanje, Katarinu trenutno privlače studije kliničke psihologije:

– Moja prvobitna ideja, kada sam upisala Gimnaziju, bila je da se bavim glumom, međutim, vremenom sam shvatila da ne mogu dovoljno da se posvetim tome, pošto iziskuje puno pažnje. Trenutno imam ideju da studiram kliničku psihologiju, ali imam još vremena za razmišljanje.

Naslovana foto: krusevac.ls.gov.rs

J.A.


Katarina Dragonjić je članica našeg Kluba „Mladi u Gradu“ koji predstavlja virtuelni otvoreni prostor u kom objavljujemo stvaralaštvo mladih, te razgovore sa njima, a sve u cilju promocije njihovih stvaralačkih potencijala.

Ostale vesti

back-to-top