Nove prostorije i digitalizacija arhivske građe glavni ciljevi Istorijskog arhiva

Postavljeno: 15.06.2021

Premeštanje Istorijskog arhiva u nove prostorije, kako bi sva građa bila na jednom mestu te što veća digitalizacija arhivske građe glavni su ciljevi Istorijskog arhiva Kruševac, kaže direktor ove ustanove Nenad Sokolović koji je nedavno ponovo izabran na tu funkciju

Istorijski arhiv Kruševac postoji više od 70 godina tokom kojih je promenio više lokacija. Trenutno se nalazi na četiri lokacije: u Ulici majke Jugovića, u zgradi Jastrepca, u podrumu Doma sindikata, gde se čuva arhivska građa i na lokaciji u Trsteniku.

– To je ujedno najveći problem Istorijskog arhiva, ta raštrkanost jer nemamo dovoljno mesta i prostorija. Jedan od ciljeva daljeg rada Arhiva i moj cilj u budućnosti je da, ako možemo, nađemo određene prostorije za Istorijski arhiv – kaže za KruševacGrad direktor Nenad Sokolović.

Trenutno je situacija najlošija u zgradi Doma sindikata koja je izgrađena pre više od pola veka.

– Veliki problem su nam izlivanja koja imamo u podrumu Doma sindikata, trudimo se dosta da to saniramo i prilično smo u tome uspeli. Novi prostor bi nam pomogao da građu izvučemo odatle kako bismo je u što većoj meri sačuvali. Takođe želimo da izvršimo što veću digitalizaciju arhivske građe – ističe Sokolović.

Cilj svakog arhiva, podseća, je da sva građa bude na jednom mestu, pri čemu je najbolje da to bude zgrada namenski pravljena za arhiv jer postoje posebni uslovima u kojima treba da se čuva arhivska građa.

– Moram da kažem da retko koji grad u Srbiji ima namensku zgradu za čuvanje arhivske građe – napominje on.

Građani seAarhivu najčešće obraćaju radi dokumentacije koja im je potrebna za novo zaposlenje. U poslednje vreme sve je više onih koji u Arhiv dolaze po dokumentaciju neophodnu za uknjižavanje zgrada, stanova i kuća, s obzirom na to da se u Arhivu čuvaju svi projekti i dokumentacija vezana za sve zgrade i privatne kuće koje poseduju dokumentaciju.

– Naša građa je potpuno sređena i klijenti budu usluženi istog ili eventualno sledećeg dana, nema mnogo čekanja, sve je sređeno, odmah se nalazi i daje se na uvid građanstvu Rasinskog okruga – kaže direktor Istorijskog arhiva.

Sokolović dodaje da mnogi misle da Istorijski arhiv čuva staru hartiju koja treba da se baci.

– Postoji dokumentacija koja se čuva trajno, kao i ona koja se čuva nekoliko godina i onda ide na uništenje. Mi smo pretprošle godine preuzeli arhivu “IMK 14. oktobar” u kojoj je 28 hiljada personalnih dosijea. Svi radnici koji su tamo radili i koji žele novo zaposlenje moraju da dođu kod nas da uzmu dokumentaciju koja im je potrebna. Za svakog radnika u Rasinskom okrugu čuvamo građu, za svaku firmu čuvamo dokumentaciju – kaže on.

Tokom poslednjih godina Istorijski arhiv Kruševac je u svom radu postigao zapažene rezultate, a jedan od njih je nagrada “Zlatna arhiva” za 2018. godinu koju dodeljuje fondacija Aleksandra Arnautovića za nemerljiv doprinos očuvanju dragocene srpske baštine.

– Te godine imali smo kontrole iz Arhiva Srbije i Ministarstva kulture. Oni su videli naš rad i procenili da zaslužujemo tu nagradu. Bili su oduševljeni, čak su predlagali da Istorijski arhiv Kruševac na osnovu sređenosti svoje građe bude model za sve ostale arhive, ali su zbog pandemije ti pregovori stali. Koliko smo visoke standarde postavili govori i to da posle nas ni jedan arhiv nije dobio tu nagradu – ističe Sokolović.

Pored čuvanja arhivske građe, Istorijski arhiv Kruševac ima i svoje izdavaštvo koje traje gotovo pola veka.

– Tokom mog prethodnog mandata dva puta smo dobili nagradu za izdavača godine na sajmu knjiga izdavača Rasinskog okruga, a nekoliko puta smo imali i svoja izdanja koja su bila najbolja za tu godinu na sajmu knjiga izdavača Rasinskog okruga – napominje direktor Istorijskog arhiva Kruševac Nenad Sokolović.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top