Novi Zakon o arhivskoj građi – pooštrene kazne, podležu svi privredni subjekti

Postavljeno: 07.06.2021

Predavači iz kruševačkog Istorijskog arhiva održali su radionicu o novom Zakonu o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, koji se primenjuje od februara ove godine, a koji se odnosi na sve privredne subjekte. Pomenuti Zakon predviđa znatno oštrije kaznene odredbe te je izazvao veliku pažnju privrednika koji su zatražili odgovore na mnoge nedoumice

Zakonom o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti predviđena je obaveza privrednih subjekata da nadležnim istorijskim arhivima dostavljaju prepis arhivske knjige za dokumentarni materijal nastao u prethodnoj godini, a kazne za nepoštovanje odredbi se kreću od 50 hiljada dinara do dva miliona dinara za pravno lice, odnosno do 150 hiljada dinara za odgovorno lice u pravnom licu.

Zakonom su obuhvaćeni svi privredni subjekti, počevši od državnih organa, jedinica lokalne samouprave, ustanova, javnih preduzeća, privrednih društava, preduzetnika, sve do verskih zajednica i drugih pravnih lica, odnosno svi oni koji tokom svog rada i poslovanja stvaraju određenu dokumentaciju – kazala je predstavnica Istorijskog arhiva Jelena Kovačević, koja je sa koleginicom Danijelom Miljković privrednicima govorila o novinama u toj oblasti.

Napomenula je da je pomenutim Zakonom predviđeno da do 2022. godine budu doneta još 23 podzakonska akta, koja bi trebalo bliže i preciznije da ga urede, te da su do sada doneta dva takva dokumenta, ali da Zakon privredne subjekte već obavezuje na određene aktivnosti.

Novi zakon predviđa da svi privredni subjekti vode arhivsku knjigu o svojoj delatnosti. Arhivska knjiga podrazumeva svu dokumentaciju koju jedan privredni subjekt vodi, koju će morati da sredi i da ispoštuje sve procedure kako bi ta dokumentacija bila bolja i preglednija za inspekcije i sve službe koje dolaze kod njih u nadzor – kazao je direktor kruševačkog Istorijskog arhiva Nenad Sokolović.

Upravo je to bio razlog da se u saradnji sa kruševačkm Regionalnom privrednom komorom organizuju pomenute radionice.

Javljali su nam se mnogi privrednici, preduzetnici, sa pitanjima da li se Zakon na njih odnosi, šta treba tačno da rade – kazala je direktorka kruševačke Regionalne privredne komore Maja Marković, koja je najavila održavanje ovakvih radionica u ostalim opštinama Rasinskog okruga.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top