Peščanik započeo kampanju za povećanje bezbednosti žena

Postavljeno: 15.06.2021

Bezbedna žena, slobodna žena! – slogan je kampanje „Bezbedna sam, kada…“, koju je pokrenulo Udruženje žena „Peščanik tokom koje će u narednih mesec dana promovisati koncept takozvane humane ili ljudske bezbednosti u svim oblastima života i rada: ekonomskoj, političkoj, ekološkoj, socijalnoj, ličnoj

Cilj kampanje je podizanje svesti o potrebi unapređenja bezbednosti građana i, posebno, građanki, u skladu sa Rezolucijom Ujedinjenih nacija 1325, Žene, mir, bezbednost, koja prepoznaje i uvažava specfičnosti bezbednosnih prioroteta žena, a na osnovu definicije da je bezbednost „sloboda od straha i sloboda od oskudice“.

– Kampanju ćemo voditi emitovanjem video materijala u medijima i na društvenim mrežama i putem realizacije aktivnosti kao što su radionice, paneli i ulične akcije – najavljuje predstavnica „Peščanika“ Snežana Jakovljević, pozivajući građane i građanke, medije i javnost da kampanju podrže i u njoj učestvuju.

Neke od aktivnosti su sastanci sa predstavnicima lokalnih uprava o stanju prava i bezbednosti žena u Rasinskom okrugu, sastanci sa ženskim grupama u Rasinskom okrugu, TV spot „Bezbedna sam, kada…“ trening za zaposlene u medijima o zaštiti od diskriminacije i nasilja prema ženama i primeni Rezolucije 1325 Ujedinjenih nacija.

Deo kampanje je i feljton „Pomirenje iz ženske perspektive – ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova” koji objavljuju novine GRAD. Peščanik planira i trening za aktivistkinje ženskih prava iz Srbije i sa Kosova o dijalogu Beograd – Priština, koji bi trebalo da se održi krajem jula.
Kampanju podržavaju OAK Fondacija, Rekonstrukcija ženski fond i Fondacija Kvinna till Kvinna.

TV spot “Bezbedna sam, kada…” može se videti na našem portalu, kao i na jutjub adresi https://www.youtube.com/watch?v=L9ZDClejaXs

N.B.

Ostale vesti

back-to-top