Nova ministarka privrede Anđelka Atanasković, direktorka trsteničke „Petoletke“

Postavljeno: 25.10.2020

Anđelka Atanasković, dosadašnja direktorka “Prve petoletke – namenska” iz Trstenika nova je ministarka privrede, a na tom mestu zameniće dosadašnjeg ministra Gorana Kneževića. Danas su saopštena i imena ostalih ministara u novoj Vladi, izuzev ministra prosvete i ministra bez portfelja – mesta za koja kandidate treba da predloži Socijalistička partija Srbije

Osim funkcije direktorke Petoletke, Anđelka Atanasković je bila i predsednica Skupštine Regionalne privredne komore u Kruševcu, a 2017. godine u Sarajevu proglašena za najboljeg menadžera jugoistočne Evrope. U novoj republičkoj vladi obavljaće funkciju ministarke privrede.

Ministarstvo finansija, zdravlja i poljoprivrede vodiće isti ministri kao i u prethodnoj vladi: Siniša Mali, Zlatibor Lončar i Branislav Nedimović. Jadranka Joksimović ostaće na čelu Ministarstva za evropske integracije, kao i u prethodnom mandatu, baš kao i Vanja Udovičić koji ostaje na mestu ministra sporta.

Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović zameniće mesta, pa će prvi biti ministar policije, a drugi ministar vojske. Zorana Mihajlović vratiće se na čelo Ministarstva energetike, a novi ministar građevinarstva biće Tomislav Momirović, predsednik kompanije Mona Hotel Manadžment d.o.o.

Ministarstvo pravde vodiće Maja Popović koja će na ministarsku funkciju doći sa mesta savetnice direktora BIA Bratislava Gašića, dok će ministar spoljnih poslova biti Nikola Selaković, dosadašnji generalni sekretar predsednika Aleksandra Vučića. Njegovo mesto u Vučićevom kabinetu zauzeće Suzana Paunović, dosadašnja direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Ministarstvo zaštite životne sredine vodiće Irena Vujović, dosadašnja predsednica opštine Savski Venac, buduća ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu je Marija Obradović, potpredsednica SNS i poslanica u republičkom parlamentu, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija vodiće Tatjana Matić koja na ovo mesto dolazi sa pozicije državne sekretarke u istom ministarstvu, a nova ministarka kulture i informisanja je Maja Gojković, bivša predsednica republičkog parlamenta.

Na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja naći će se Darija Kisić Tepavčević, dosadašnja zamenica direktora Instituta Batut i članica Kriznog štaba za borbu protiv kovida.

Nova ministarstva u Vladi: Ministarstvo za brigu o selu vodiće Milan Krkobabić, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u prethodnom mandatu poslanica demokrata Gordana Čomić, a Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji, novinar Ratko Dmitrović.

Ostale vesti

back-to-top