Kraljevina Norveška podržava zapošljavanje više od 80 mladih u Srbiji

Postavljeno: 26.10.2020

– Sedam projekata koji će pomoći zapošljavanju 82 mladih u Srbiji, kroz unapređenje poslovnog okruženja u manje razvijenim područjima, Kraljevina Norveška podržava sa 510.000 evra kroz projekat “Norveška za vas – Srbija”

Ovi projekti odabrani su u okviru javnog poziva, sprovedenog u prvom tromesečju ove godine koji za cilj ima da doprinese zapošljavanju mladih i socijalnom uključivanju ugroženih i marginalizovanih grupa kroz unapređenje poslovnog okruženja, tako što će lokalna preduzeća učiniti održivijim i konkurentnijim i zaposliti više mladih putem podrške koju pružaju korisničke organizacije. Sve aktivnosti ovih projekata biće sprovedene do septembra 2021. godine. 

Visoka nezaposlenost mladih smanjuje njihovu uključenost u društvo, podstiče migracije van Srbije, kao i iz ruralnih u urbane sredine u zemlji, ostavljajući pojedine delove Srbije bez mogućnosti za razvoj i napredak – rekao je norveški ambasador u Srbiji Jorn Eugen Jelstad.

Zato mi je veoma drago da možemo da doprinesemo zapošljavanju u manje razvijenim područjima, naročito mladih i osoba iz ranjivih grupa, jer životni standard možemo da unapredimo samo kroz poboljšanje zapošljivosti i njihovog statusa na tržištu rada – dodao je ambasador, objašnjavajući da je jedan od prioriteta ambasade Kraljevine Norveške ekonomski razvoj Srbije zasnovan na inovacijama i stvaranju radnih mesta.

Odabrani projekti pružaće podršku malim i srednjim preduzećima u oblastima proizvodnje hrane, poljoprivrede, metalurgije i turizma kroz nabavku opreme i usluga, obuke, uvođenje sertifikata, čime će unaprediti njihovu konkurentnost i omogućiti otvaranje 82 nova radna mesta.

Tokom javnog poziva, primili smo više od 40 prijava različitih organizacija koje pružaju podršku poslovanju, a finansiranje je odobreno za najbolje predloge koji će doneti konkretne koristi u manje razvijenim delovima Srbije. Vrednost podrške Kraljevine Norveške iznosi od 35 do 90 hiljada evra po projektu – precizirala je v.d. menadžerke projekta “Norveška za vas – Srbija” Milica Došenović.

Detaljnije informacije o ovom, ali i ostalim javnim pozivima i projektima koje podržava Kraljevina Norveška dostupne su na sajtu www.norveskazavas.org.rs u okviru sekcije “javni pozivi”.

Inače, projekat “Norveška za vas – Srbija” osmišljen je da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenju lokalne infrastrukture, podršku integracijama Srbije u Evropsku uniju i jačanje informacione bezbednosti Vlade Republike Srbije. 

Projekat je učestvovao i u jačanju zdravstvenog sistema za odgovor na pandemiju kovid-19. Finansira ga Kraljevina Norveška sa 8,7 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Ostale vesti

back-to-top