Noć muzeja – u subotu 18. maja i u Kruševcu

Postavljeno: 17.05.2019

Ovogodišnja Noć muzeja biće održana 18. maja širom zemlje, a posetioci će u periodu od 16 do 24 sata moći da uživaju u brojnim sadržajima koji se na originalne, zanimljive i interaktivne načine bave slobodama i osvajanjem istih. Tema “Sloboda” inspirisala je i brojne kruševačke autore i institucije koji su za Noć muzeja pripremili iznenađenja za svoje sugrađane

Kao i ranijih godina, vrata Narodnog muzeja koji od nedavno ima novu stalnu izložbenu postavku u Noći muzeja biće otvorena a ulaz slobodan, baš kao i u Umetničkoj galeriji u kojoj će vas dočekati ove nedelje otvorena izložba Dragane Žarevac “Promenjena prošlost”.

U Galeriji Milića od Mačve biće organizovano predstavljanje knjige Genadija Pravotorova, akademika i vajara, uz dokumentarnu izložbu radova. Događaj počinje u 20 sati.

U Galeriji Kulturnog centraizložba fotografija Ivane Neckov Grubišić. Autorka je, najavljujući svoju izložbu poručila: “Pripremajući se za bilo koje putovanje, osim kofera, mape i foto aparata, sa sobom treba poneti dobru energiju, svoju unutrašnju lepotu… Samo na taj način moći ćete da prepoznate lepotu koje se nalazi u mestu vašeg odredišta. Kolorit, ljudi, arhitektura, užurbanost evropskih prestonica i dekadentni šarm svakodnevnog života u njima, stali su u oko mog objektiva u poslednjih par godina.”

Društvo prijatelja Srba, Nemaca, Lužičkih Srba „Most“ u Obilićevoj 34 poziva vas da u Noći muzeja pogledate jedinstvenu izložbu fotografija megalita, nadgrobnih kamenih spomenika i stena sa preistorijskim crtežima i natpisima koji se nalaze u selima Srndalje, Vukanja, V.Šiljegovac. “Saznavši da se na teritoriji Krusevca tj. na planini Jastrebac nalaze pisane i slikane poruke na stenama napravili smo fotografije istih. Profesor Mengin sa Bečkog univerziteta smatra da su ovi crteži nastali 700 – 800 godina pre Nove ere i da su iz halštatskog dodba. Megaliti sa Jastrepca vezuju naš kraj sa drugim krajevima i zemljama gde postoje slični tragovi čovekovog bitisanja”, navodi se u pozivu.

Vredni profesori i učenici OŠ “Jovan Popović” za ovu manifestaciju pripremili su nekoliko zanimljivih sadržaja:

 * Izložbu kostima i scenografije pozorišne predstave „Žene srpskih srednjevekovnih vladara“, koju su režirali i igrali nastavnici ove škole proteklih godina.

* Neposredno odigravanje pojedinih scena, koje prikazuju polazak Lazara Hrebeljanovića u boj na Kosovo, scenu kada Milica prima vest o pogibiji Lazarevoj, odlazak Olivere na dvor u Tursku…

* Prezentaciju Marka Marinkovića, režisera igrano-edukativnog filma „Knez Lazar“.Sa nekolicinom glumaca biće prezentovan dosadašnji učinak, kao i očekivanja, planirane aktivnosti,  i trailer-a za ovaj film. Krajnji cilj ovog filmskog ostvarenja je da služi kao nastavno sredstvo u realizaciji časova istorije, srpskog jezika, građanskog vaspitanja i veronauke.

„Murali kojih više nema“ izložba je koja će obeležiti Noć muzeja u Kruševcu, preispitujući umentičke i građanske slobode. Udruženje umetnika „Plavo i zlatno“ pokušaće da na ovaj način oživi uspomenu na kompoziciju murala „Raj za čitanje“ koju su talentovane učenice prošlog leta naslikale na zidu Gimnazije u Kruševcu.

Murali, koji su prikazivali naše znamenite književnike poput Kiša, Crnjanskog i Disa, neočekivano su prekrečeni ubrzo po nastanku, pa ovom izložbom Kruševljani žele da podsete na ovu plemenitu akciju, ali i na borbu za slobodu umetničkog izražavanja. Pored fotografija murala, biće prikazane fotografije nastanka murala, kao i reakcije u medijima na njihov nestanak.

– Zanimljivo je da su murali predstavljali pisce čija su dela takođe nekada nailazila na cenzuru i marginalizovanje ( Crnjanski, Dis, Kiš…). Izložba će težiti afirmaciji umetnosti i slobode, biće satisfakcija za učenice, mlade umetnice, čiji je rad obezvređen – navodi se u pozivu autora ove izložbe.

O Noći muzeja

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Od 2007. godine deo smo Evropske Noći muzeja, u kojoj je prošle godine učestvovalo je više od 1.900 muzeja u 45 država.

Prethodna Noć muzeja obuhvatila je 47 mesta u Srbiji i više od 500 različitih dešavanja objedinjenih temom Pobede i pobednici.„Nakon velikih pobeda dolazi sloboda i zato je okosnica 16. Noći muzeja upravo to – osvajanje i upražnjavanje sloboda u najširem smislu – od umetničkog izražavanja i obrazovanja do slobode misli i kretanja… Iako je mi danas često podrazumevamo, činjenica je da slobodu znamo da cenimo tek kada je izgubimo“, navode organizatori manifestacije.

„Nije tajna da je sloboda, kao stanje svesti, oduvek bila ideja vodilja i inspiracija umetničkog bunta. Na taj način su stege i zabrane, koje su često bile deo društvenih normi, postale kreativni ventil, a umetnost ogledalo društva.“

Ostale vesti

back-to-top