Poslovne vesti: Nema kupca za imovinu Fabrike ulja u Koševima

Postavljeno: 13.12.2021

Prodaja imovine Fabrike ulja u Koševima proglašena je neuspelom jer nije bilo zainteresovanih kupaca. To je saopštila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja je zadužena za sprovođenje stečaja u toj kruševačkoj fabrici. Prema informaciji te Agencije, za više od šest godina stečaja prodajom dela pokretne i nepokrente imovine preduzeća unovčeno je 60 miliona dinara, a dugovanja fabrike iznose 3,5 milijardi dinara

-Komisija za sprovođenje prodaje dela nepokretne i pokretne imovine stečajnog dužnika Fabrika ulja proglasila je javno nadmetanje neuspelim, s obzirom na to da u predviđenim rokovima nije uplaćen nijedan depozit i nije dostavljena nijedna bankarska garancija za učešće na javnom nadmetanju – saopštila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Iako je Fabrika ulja u stečaju još od sredine 2015. godine oglas za prodaju pogona  na lokaciji u Koševima prvi put je raspisan u novembru ove godine. Početna cena je bila nešto više od 278 miliona dinara, a na prodaju je bilo ponuđeno dvadesetak zgrada, odnosno pogona različite namene, koji se nalaze na toj lokaciji. Potencijalni interesenti je trebalo najpre da otkupe prodajnu dokumentaciju, koja košta 300 hiljada dinara, bez PDV-a,  te da uplate depozit  ili polože bankarsku garanciju na iznos od 111,2 miliona dinara, a potom da učestvuju na nadmetanju.

Inače, prema podacima koje je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ranije dostavila našoj redakciji, u dosadašnjem toku stečajnog postupka na četiri održane prodaje (2017, 2019 i 2020. godine) prodat je deo pokretne i nepokretne imovine stečajnog dužnika: vozila, oprema, zemljište-njiva i četvorosoban stan. Time je ostvaren ukupan prihod od 60,208 miliona dinara. Tim novcem, kako su naveli, namireni su razlučni poverioci, dok potraživanja radnika u dosadašnjem toku stečajnog postupka nisu namirivana.

U trenutku otvaranja stečaja potraživanja razlučnih poverilaca iznosila su 1,93 milijardi, poverioci iz prvog isplatnog reda su potraživali oko 10 miliona dinara, oni u drugom isplatnom redu nešto više od 252 miliona dinara, dok su potraživanja trećeg isplatnog reda iznosila 1,39 milijardi.

Podsetimo da su, prema odredbama Zakona o stečajnom postupku, razlučni poverioci oni koji su na nekih način obezbedili svoja potraživanja te imaju prednost pri naplati od prodaje određene imovine. Takođe, potraživanja radnika koja se odnose na minimalne plate za poslednju godinu pre otvaranja stečaja te za pripadajuće poreze i doprinose za poslednje dve godine, čine prvi isplatni red, dok sva ostala potraživanja radnika te dela drugih poverilaca pripadaju trećem isplatnom redu.

Inače, Fabrika ulja je u postupku privatizacije, 2004. godine, tenderskom metodom prodata tadašnjem kruševačkom biznismenu Božinu Milićeviću, za 30 hiljada evra. Agencija za privatizaciju je početkom 2012. godine raskinula ugovore o privatizaciji te fabrike kao i pekarske industrije „Branko Perišić“, koja je bila prodata istom vlasniku. Usledilo je, u martu te godine, hapšenje 11 osoba, rukovodilaca u tim preduzećima, zbog sumnje da su zloupotrebili položaj u procesu privatizacije i protivpravno zaradili oko šest miliona evra, na štetu pomenutih fabrika i Republičke direkcije za robne rezerve.

Nakon raskida privatizacija te dve fabrike su ušle u proces restrukturiranja, da bi Fabriku ulja 2013. godine kroz socijalni program napustili govoto svi zaposleni. Ona je pred privatizaciju imala oko 400 radnika, a poslednji pokušaj njenog oživljavanja desio se u aprilu 2012. godine, pred izbore na svim nivoima.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top