Istražujemo poreklo imena sela: Simboličnost naselja Koševi

Postavljeno: 23.10.2022

Koševi, selo koje se nalazi u podnožju Obreža, vekovima je u istoriji Kruševca bilo sinonim za skladištenje i čuvanje hrane. Legende o tim vremenima i nastanku imena zapisali su Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović.

U Lazarevo doba, na teritoriji današnjeg sela bili su postavljeni koševi za smeštaj hrane, koja je čuvana, ne samo na godinu dana, već na značajno duži vremenski period. Korišćena je za potrebe žitelja dvora i za ishranu konja.

Kasnije, u vreme kada se razvijao kruševački kraj i gradila pruga, područje sela služilo je kao luka, za skladištenje robe i materijala.

Prema verovanju, koje je zapisao Kostić, meštani su upavo u znak sećanja na Lazareve koševe naselju dali simbolično ime Koševi.

Drugi autor navodi kako je bogatstvo osmanlijskog gospodara Čitluka obuhvatalo i teritoriju današnjeg sela Koševi. Tu su se nalazili svojevrsni koševi za žito, koji su bili inspiracija za imenovanje sela.

Inače, Koševi je ratarsko seosko naselje razbijenog tipa, na desnoj dolinskoj strani Zapadne Morave. Udaljeno je 7,5 kilometara zapadno od Kruševca i pripada katarskoj opštini Pepeljevac. Prema popisu iz 2011. godine brojalo je 383 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top