Prodata imovina Fabrike ulja u Koševima, po početnoj ceni

Postavljeno: 22.03.2022

Nakon što je deo imovine Fabrike ulja, u stečaju, posled decembarskog neuspešnog pokušaja, pre mesec dana ponovo oglašen na prodaju, javio se kupac koji je imovinu nekadašnje kruševačke uljare na lokaciji u Koševima, kupio po početnoj ceni.  Firma koja je kupila pomenutu imovinu osnovana je pre dve nedelje.

Imovinu Fabrike ulja u stečaju, koja se nalazi na lokaciji u Koševima, po početnoj ceni od 166,8 miliona dinara kupilo je preduzeće „Storage solutions“ iz Beograda, saopštila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika,  koja je zadužena za sprovođenje stečaja u tom preduzeću.

Na sajtu Agencije za privedne registre piše da je „Storage solutions doo“ Beograd aktivno preduzeće, osnovano 8. marta ove godine.

Podsetimo da je u oglasu za prodaju dela imovine Fabrike ulja u Koševima, objavljenom 21. februara ove godine, navedeno da je početna cena za nadmetanje 166,8 miliona dinara, što je za 111,2 miliona dinara manje u odnosu na cenu iz prvog oglasa (278 miliona dinara), objavljenog prošlog novembra.

Novi vlasnik kupio je pokretnu i nepokretnu imovinu Fabrike ulja na lokaciji u Koševima, na površini od oko 28 hektara, na kojoj se nalazi dvadesetak objekata, odnosno pogona različite namene. Tu su punionica na 2.353 kvadrata, mašinska kuća od 3.840 kvadrata, betonski silosi, rezervoari za sirovo ulje, fabrička hala za proizvodnju biodizela, podzemni rezervoari za skladištenje sirovina, sušara, crpna stanica, kolska vaga, benzinska pumpa, kotlarnica.

Inače, fabrika ulja je već skoro sedam godina u stečaju, kome su prethodili neuspešna privatizacija i postupak restrukturiranja.

U dosadašnjem toku stečajnog postupka, prema ranijim podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, na četiri održane prodaje (2017, 2019 i 2020. godine) prodati su deo pokretne i nepokretne imovine tog preduzeća:  vozila, oprema, zemljište-njiva i četvorosoban stan. Ostvaren je prihod od 60,208 miliona dinara, kojim su namireni razlučni poverioci, dok potraživanja radnika u dosadašnjem toku stečajnog postupka nisu namirivana.

Ranije objavljeni podaci pokazuju da su potraživanja razlučnih poverilaca u trenutku otvaranja stečaja iznosila 1,93 milijardi, poverioci iz prvog isplatnog reda potraživali oko 10 miliona dinara, oni u drugom isplatnom redu nešto više od 252 miliona dinara, dok su potraživanja trećeg isplatnog reda iznosila 1,39 milijardi.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top