Na zahtev čitalaca: Šta je sa preostalom imovinom IMK „14.oktobar“?

Postavljeno: 18.04.2022

Prodaja poslednjeg veće dela imovine IMK „14. oktobar“, preduzeća koje je duže od šest godina u stečaju, nije uspela jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Na prodaju je, prema oglasu koji je ranije objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, bila ponuđena imovina koja obuhvata 13 građevinskih objekata na matičnoj lokaciji, po početnoj ceni od oko 161 milion dinara. Nakon što u predviđenom roku ni jedan kupac nije uplatio depozit, niti položio bankarsku garanciju za iznos depozita, nadmetanje za prodaju tog dela imovine, zakazano za 11. april, nije ni održano, a prodaja je proglašena neuspelom.

Na prodaju su bili ponuđeni objekti metaloprerađivačke industrije na lokaciji na Jasičkom putu, među kojima je više zgrada, hala, magacina, čija je ukupna površina oko 19.800 kvadrata. Među pomenutim objektima su i trafostanica, kotlarnica, farbara. Početna cena na nadmetanju je bila 161,48 miliona dinara, a depozit koji je trebalo interesenti da polože, ili da dostave bankarsku garanciju na njegov iznos, bio je 64,59 miliona dinara.

Inače, IMK “14. oktobar” je u stečaj ušao 2016. godine. Najveći deo imovine na lokaciji na Jasičkom putu je, u septembru 2017. godine, kupila kompanija „SCMG – 14. oktobar” iz Beograda, ćerka firma češke kompanije „Czechoslovak group“, koja u vlasništvu ima i velike firme kao što su „Tatra kamioni“, „Tatra vojna vozila“, „Avia“, „Dako“. SCMG je tada za deo imovine fabrike dao 485 miliona dinara, što je bilo desetostruko manje od procenjene vrednosti. Ta kompanija danas u kruševačkim pogonima radi više proizvodnih programa.

Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, ranije dostavljenim našoj redakciji, tokom stečajnog postupka je, prodajom pokretne i nepokretne imovine, naplaćeno nešto više od 651,5 miliona dinara, a dugovanja nekadašnjeg giganta su, u trenutku otvaranja stečaja, iznosila više od 20 milijardi dinara.

 U dosadašnjem toku stečajnog postupka unovčena je sva nesporna pokretna i nepokretna imovina stečajnog dužnika na 28 sprovedenih prodaja javnim nadmetanjem, javnim prikupljanjem ponuda i neposrednom pogodbom, a najveći deo te imovine je na matičnoj lokaciji u Kruševcu, na Jasičkom putu, potom pokretna i nepokretna imovina na Jastrepcu, na lokacijama Livnica u Ražnju,  Fabrika uređaja, opreme i delova u Brusu, te na lokaciji  zvanoj „Prototip“ u Kruševcu, kao i otpadni materijal, mašine, oprema, zalihe gotovih proizvoda i nedovršene proizvodnje sa više lokacija – navedeno je u odgovorima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Podsetimo da osim pomenute imovine na matičnoj lokaciji preduzeća, do sada nije prodata nepokretna i pokretna imovina na lokaciji Fabrike karoserija u Varvarinu, koja se sastoji od 8 građevinskih objekata, zemljišta u površini od nešto više od 29 ari, otvorenih skladišta i saobraćajnica, opreme, alata, sitnog inventara i zaliha, te nepokretna i pokretna imovina na lokaciji u Beogradu, u Nemanjinoj, na 12. spratu palate „Jadran“, površine 235 kvadrata.

Prema navodima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika prodaji te imovine pristupiće se nakon rešavanja imovinsko-pravnih odnosa i postupaka za uknjiženje.

J.B.

Foto: arhiva

 

 

Ostale vesti

back-to-top