Nastavljen rast spoljnotrgovinske razmene Rasinskog okruga

Postavljeno: 26.09.2022

Spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga je u prvih sedam meseci ove godine porasla za više od 32 odsto u odnosu na isti period prošle godine, izvoz je povećan za više od 34 odsto, a uvoz za oko 30 odsto.

U periodu januar – jul ove godine spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga iznosi 518,4 miliona evra,  što je u poređenju sa  istim periodom prošle godine povećanje od 32,4 odsto, pokazuju podaci Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Kruševac.

Vrednost izvezene robe u posmatranom periodu je 274,9 miliona evra, što je u odnosu na isti period 2021. godine povećanje od 34,3 odsto, dok je ukupan uvoz 243,5 miliona evra, odnosno za 30,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

To znači da je privreda Rasinskog okruga u prvih sedam meseci ove godine ostvarila suficit u iznosu od  31,5  miliona evra, odnosno pokrivenost uvoza izvozom  iznosi 112,9 odsto.

Privednici iz našeg Okruga najviše us izvozili u SAD, Mađarsku i Ujedinjeno kraljevstvo, a najviše su uvozili iz Kine, Nemačke i Turske.

Inače, ukupna industrijska proizvodnja Rasinskog okruga za prvih sedam mesici ove godine je za 6,8 odsto veća u odnosu na isti period prethodne godine.

J.B.

Foto: Pixabay

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top