Beleška sa tradicionalne humanitarne akcije „Čuti i razumeti“

Postavljeno: 26.09.2022

Tradicionalna humanitarna akcija „Čuti i razumeti“, posvećena osobama sa oštećenim sluhom, održana je ove godine u Novom Sadu. Manifestacija se, inače, održava povodom Svetske nedelje gluvih i nagluvih osoba, koja se obeležava u poslednjoj sedmici septembra.

Kao i prethodnih godina manifestaciji su prisustvovala deca sa oštećenim sluhom iz cele Srbije, a bili su prisutni đaci specijalnih škola za decu oštećenog sluha iz Novog Sada, Beograda, Jagodine, Subotice i Kragujevca.

Učesnici akcije „Čuti i razumeti“, kako je saopštila kompanija “Audiovox”, okupili su se u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Program je otvorio Prljavi inspektor Blaža.

Menadžerka kompanije “Audiovox”, Gorica Mladenović, koja se obratila u ime organizatora, je podsetila na istorijat akcije te na najznačajnije rezultate, među kojima su produženje nabavke dva aparata preko Zdravstvenog fonda za mlade sa 18 na 26 godina života na redovnom školovanju, te skrining sluha u svim porodilištima u Srbiji.

U muzičkom delu programa prvi su nastupili dugogodišnji prijatelji akcije, mešovito inkluzivni hor ISON, a zatim novosadski muzičari Bili King i Branimir Rosić sa svojim Avanturama leteće gitare.  Nije izostalo ni zajedničko fotografisanje, a za učesnike ove humanitarne akcije organizovan je obilazak Novog Sada uz pratnju vodiča iz tamošnje Turističke organizacije.

U manifestaciji su učestvovali i dr Lidija Tomaš, načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu i prof. dr Zoran Komazec, orl specijalista i prodekan za nastavu na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Druženje je završeno uz zakusku i osveženje za učesnike.

Organizaciju ovogodišnje humanitarne akcije podržali su hotel “Leopold”,  brojne novosadske institucije, a svojim prisustvom predstavnici Dečijeg sela iz Sremske Kamenice, predvođeni Teodorom Mladenović, koju “Audiovox” stipendira. Bio je prisutan i paraolimpijac Rastko Jokić, čiju sportsku karijeru ta kompanija podržava.

Inače, humanitarna akcija „Čuti i razumeti“ održava se od 2012. godine.

J.B.

Foto: „Audiovox“

Ostale vesti

back-to-top