U RPK održana sednica Nacionalnog saveta osoba sa invaliditetom

Postavljeno: 29.11.2022

U sednici koja je u organizaciji ovdašnjeg Udruženja gluvih i nagluvih i u prisustvu predstavnika resornog ministarstva, održana u Regionalnoj privrednoj komori, razgovaralo se o stanju unutar lokalnih organizacija u Srbiji, sprovođenju aktivnosti, te inovativnim programima. Kao najveći problem gluvih i nagluvih izdvojena je otežana komunikacija u oblasti zdravstva, te nedovoljan broj asistenata znakovnog jezika

Potpredsednik republičke organizacije Radomir Kedža naglasio je da je najveći pomak u ovoj oblasti ostvaren usvajanjem Zakona o znakovnom jeziku još 2015.godine i da od tad traje intenzivnija borba za veća prava i bolji život pripadnika ove grupacije.

Gluvoća spada u invaliditet od čak 70 odsto, ali uslovi u kojima žive ovakve osobe ne odgovaraju visini telesnog oštećenja. Kao najveći problem, Kedža je detektovao komunikaciju u oblasti zdravstva, nedovoljan broj tumača znakovnog jezika, kao i asistenata. Takođe, deca koja imaju ovaj problem pohađaju škole zajedno sa učenicima koji imaju druge vrste poteškoća, tako da je i tu potrebno redefinisati edukativne programe i prilagoditi ih svakoj posebnoj populaciji.

U ime grada, obratio se zamenik gradonačelnika Aleksandar Jovanović. On je rekao da je iz budžeta za rad lokalne Organizacije gluvih i nagluvih ove godine izdvojeno oko 1,6 miliona dinara. Kruševac je jedan od retkih gradova koji takođe finansira prevodioca za znakovni jezik.

-Uključivanje gluvih u aktivan život lokalne zajednice je naš zajednički cilj. Donošenjem novog zakona, veći broj gluvih je i radno angažovano. Na evidenciji Nacionalne službe ostalo je veoma malo nezaposlenih gluvih lica. Kroz javne radove, preko NSZ angažovani su četiri meseca u godini- rekao je Jovanović, te se zahvalio se i resornom ministarstvu na podršci, kao i nevladinom sektoru koji, kako je kazao, u zajedničkoj kordinaciji stvaraju uslove za što bolju inkluziju ovih lica.

Inače, Osnovna organizacija gluvih i nagluvih u Kruševcu je pre dve godine obeležila 65 godina postojanja i rada. Danas ima oko 130 aktivnih članova koji su uključeni u razne sekcije i trude se da budu društveno aktivni. Posebna pažnja je usmerena na najmlađe članove i decu gluvih i nagluvih osoba kako bi im se olakšalo uključivanje u život. Svake godine organizuju program za obeležavanje Međunarodne nedelje gluvih i nagluvih lica, kao i Međunarodni dan znakovnog jezika.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ove godine na nacionalnom nivou za rad Organizacija gluvih i nagluvih izdvojilo je preko 22 miliona dinara, a imaju i stalno otvorene konkurse.

Ovakvi sastanci na kome se razgovara o opštim temama vezanim za rad organizacija Gluvih i nagluvih Srbije, a čiji je domaćin proteklog vikenda bio Kruševac, održavaju se dva puta godišnje u različitim gradovima.

U Srbiji postoji oko 40 lokalnih organizacija, a Savez gluvih i nagluvih Srbije, kao krovna organiazcija, datira oko 100 godina.

Tekst i foto: krusevac.ls.gov.rs

Ostale vesti

back-to-top