Humani Nauparci na delu – Pomažu i druže se (Video)

Postavljeno: 26.09.2022

Radna humanitarna organizacija iz Naupara ,,Srcem za Srbiju, humanost na delu“, u proteklih godinu i po dana, od kada okuplja meštane zainteresovane za humanitarni rad,  uspešno je sprovela pedesetak akcija. U toku je postupak registracije udruženja kao humanitarne organizacije.

Na ideju okupljanja i pomoći došli su, kako kažu,  kako bi slobodno vreme iskoristili kvalitetno, odnosno pomažući onima kojima je to potrebno.

– Slobodno vreme smo hteli da iskoristimo za druženje i da se usmerimo na pružanje pomoći onima kojima je to potrebno, najpre u našem mestu gde živimo i našim meštanima, a po potrebi i drugima – kaže za portal KruševacGrad Saša Žujić, jedan od članova ovog Udruženja.

Organizacija ima 30 stalnih članova, a po potrebi i u skladu sa mogućnostima uključuju se i drugi.

Na početku su aktivnosti bile usmerene na ulepšavanje našeg sela i pomaganje meštanima. Kasnije, kada se čulo za nas i naše aktivnosti, stizali su pozivi sa raznih strana. Delovanje Udruženja smo proširili i na organizovanje raznih manifestacija kulturnog i zabavnog karaktera, prvenstveno u našem selu – dodaje on.

Od pedesetak uspešnih akcija, kao posebno značajne izdvajaju nedavnu akciju dobrovoljnog davanja krvi, u saradnji sa kruševačkim Crvenim krstom i Zavodom za transfuziju krvi iz Niša. Odziv je bio fantastičan i premašio je sva očekivanja, 35 lica je dalo krv.

Takođe, Vaskršnja manifestacija okupila je oko 220 učesnika, koji su se nadmetali za najlepše ukrašeno vaskršnje jaje, potom u takmičenju za najjače jaje, te u trci sa nošenjem vaskršnjeg jajeta u kašici na 30 metara. Članovi Udruženja potrudili su se da svojim akcijama obraduju i iznenade najmlađe te su  organizovali dolazak Deda Mraza u selo.

Prisustvovalo je oko 200 dece i odraslih i tom prilikom je podeljeno 65 novogodišnjih paketića najmlađima – podseća naš sagovornik.

U selu su organizovali i grupno sečenje badnjaka, koje je predvodio i blagoslovio otac Damaskin, iguman manastira Naupare. Više puta su sređivali i kosili okolinu tog manastira te manastira Sveti Roman u Đunisu i Sveti Nikola u Komoranu.

Želimo da damo podstrek drugima, da krenu našim putem. Retkost je to u današnje vreme, treba ljudi da vide, a možda ih pokrenemo da isto rade u svojim mestima – ističe Žujić.

M. Simić

Foto i video: privatna arhiva

Ostale vesti

back-to-top