Predavanju o bezbednosti na radu

Postavljeno: 06.03.2023

Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu Rasinskog okruga u saradnji sa PKS-Regionalnom privrednom komorom Kruševac, organizovalo je danas prvu ovogodišnju stručnu diskusiju čiji je cilj kontinuirano usavršavanje znanja lica za bezbednost i zdravlje na radu, kao i unapređenje stručnih kompetencija za kvalitetno obavljanje poslova

– Danas smo govorili o stručnom osposobljavanju zaposlenih i dužnostima poslodavca da obezbede. Najviše smo se bavili članom 5. pravilnika o bezbednosti zdravlja na radu, koji se tiče korišćenja opreme za rad. Dužnost poslodavca je da obezbedi da opremom za rad rukuje zaposleni koji je stručno osposobljen – kaže Dejan Gmitrović, potpredsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu.

Poslodavci mogu da izvrše osposobljavanje preko javno priznatih organizatora aktivnosti, ili samostalno ukoliko imaju program.

Na primer rukovanje višljuškarom rade firme koje imaju atest Ministarstva prosvete, za taj isti viljuškar može poslodavac da izvrši osposobljavanje ako pripremi program koji podrazumeva praktičnu i teorijsku obuku, na kraju koga radnik dobija sertifikat-objašnjava Gmitrović.

Ovom stručnom skupu prisustovala su pravna lica i preduzetnici sa licencama u oblasti bezbednosti zdravlja na radu, inspektori rada i poslodavci.

O stručnom osposobljavanju zaposlenih za korišćenje opreme za rad govorila su stručna lica iz „Tehpro d.o.o. Beograd“, a zatim je usledila diskusija sa okupljenim privrednicima i izneta su iskustva učesnika Stručne diskusije.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top