30 km/h “svetinja” u zoni škole

Postavljeno: 06.09.2023

Počela je školska godina i pravi je trenutak da apelujemo na sve vozače da nas uskoro očekuje potpuno novi saobraćajni ambijent

Svake godine na teritoriji Grada Kruševca u osnovnu školu kreće oko 1100 djaka prvaka.
Bezbednost dece na putu od kuće do škole i od škole do kuće je od velike važnosti za sve nas.
Kao što je poznato, ograničenje brzine kretanja vozila u zonama škola je 30 km/h.

Da li vozači poštuju ovo ograničenje brzine?

Nisam baš siguran i zato i na ovaj način skrećem pažnju da je defanzivna vožnja do 30 km/h apsolutna “ svetinja“ za vozače u zonama škola.

Pored toga u zonama škola se mora voziti sa posebnom pažnjom jer je verovatnoću da dodje do iznenadne situacije veoma velika. Moraju se unapred predvideti potencijalne opasnosti, a defanzivna vožnja će svakako u tome pomoći.

Deca nižeg školskog uzrasta su obično niža od automobila, pa npr. ukoliko u zoni škole imamo nepropisno parkirana vozila i dete iznenada istrči na kolovoz iz bilo kog razloga, može doći do ozbiljnih saobraćajnih nezgoda.

Iz tog razloga savetujem da se u zonama škola nikada ne parkira vozilo, osim na uređenim parkiralištima.

Sa druge strane istakao bih veliku potrebu da se sa decom i roditeljima kontinuirano sprovode kampanje i edukacije o bezbednom učestvovanju u saobraćaju ranjivih kategorija što deca svakako jesu.

Takodje, ukazujem na jedan problem koji primećujem u našem gradu.

Roditelji koji svoju decu voze automobiliom od kuće do škole i obrnuto, decu vrlo često prevoze na nepropisan način bez da su u sigurnosnom sedištu vezana sigurnosnim pojasom, sa obrazloženjem da decu prevoze na kratkoj relaciji i da obično tada negde žure.

Želim da upozorim roditelje na veoma lošu statistiku saobraćajnih nezgoda kad su u pitanju stradala deca u saobraćaju. Kao putnici u vozilu deca stradaju višestruko više nego kao pešaci.

Odgovornost je na nama vozačima, na roditeljima, na društvu uopšte da brinemo o našoj deci, da ih učimo ispravnim stavovima bezbednog ponašanja u saobraćaju od malena.

Tako ćemo jednog dana imati saobraćajno pismene generacije koje će unaprediti sistem bezbednosti saobraćaja uopšte.

Srećan i bezbedan polazak u školu želim svim prvacima.

Dragan Blažić, dipl.ing saob.

 

Ostale vesti

back-to-top