O životu i delu Sergeja Rahmanjinova

Postavljeno: 09.12.2023

Dr Stefan Cvetković održao predavanje u Muzičkoj školi „Stevan Hristić“

Udruženje Kruševljana u Beogradu i Kulturni centar Kruševac, povodom 150 godina rođenja i 80 godina smrti Sergeja Rahmanjinova, organizovali su predavanje dr Stefana Cvetkovića, docenta muzikologije Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u Muzičkoj školi „Stevan Hristić“.

Predavanje je bilo fokusirano na klavirski opus velikog ruskog kompozitora Sergeja Rahmanjinova kao težište njegovog muzičkog stvaralaštva, osvetljavajući ga u hronologiji nastanka i kontekstu vremena. Klavirski opus je sagledan na presecima istorijskih i biografskih okolnosti, koje su imale presudan uticaj na promene muzičkog jezika kompozitora, dok je poseban akcenat biti stavljen na pijanistički aspekt delovanja Rahmanjinova kao izvođača sopstvenih dela.

Stefan Cvetković (Beograd, 1983.) diplomirao je i doktorirao na Odseku za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Profesionalno delovanje započeo je kao muzički urednik na Trećem programu Radio Beograda, a nastavio na Katedri za muzikologiju FMU, gde u zvanju docenta vodi kurseve Istorije i teorije pijanizma, Opšte i Nacionalne istorije muzike. Centralno polje njegovog profesionalnog interesovanja je muzičko izvođaštvo sa fokusom na pijanističkoj praksi. Redovni je učesnik domaćih i međunarodnih naučnih skupova i autor radova objavljenih u publikacijama u zemlji i inostranstvu.

Priređivač je zbornika „Muzika u od‌jecima kritike“ (2017) u izdanju Kolarčeve zadužbine i autor više članaka, leksikografskih odrednica, tekstova i kritika u domaćoj periodici. Saradnik je poznatih svetskih renomiranih diskografskih kuća CPO (Classic Produktion Osnabruck) i Sony Classical, kao i Trećeg programa Radio Beograda na kojem realizuje različite tematske emisije i cikluse. Dobitnik je nagrade iz fonda „Vlastimir Peričić” Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu 2010. godine, kao i nagrade „Pavle Stefanović“ Udruženja kompozitora Srbije za muzičku esejistiku i kritiku za 2021. godinu. Član je redakcije časopisa „Mokranjac“, kao i Udruženja kompozitora Srbije, Hrvatskog društva Aleksandar Skrjabin i Muzikološkog društva Srbije.

Predavanje o klavirskoj muzici Sergeja Rahmanjinova u Kruševcu, deo je ciklusa koji Cvetković ove godine drži u gradovima Srbije i regiona (Beograd, Novi Sad, Požarevac, Zagreb, Split…) povodom dvostruke godišnjice velikog ruskog kompozitora. Takođe, tokom novembra Cvetković je na Trećem programu Radio Beograda priredio ciklus od pet emisija posvećenih ovom velikanu ruskog poznog romantizma.

Ž. M.

 

 

Ostale vesti

back-to-top