Ministar Nedimović u Ćićevcu: „Evropa otvara tržište za izvoz pilećeg mesa iz Srbije“

Postavljeno: 02.12.2021

Boraveći u, kako je rekao, prvoj poseti opštini Ćićevac, ministar poljopprivrede Branislav Nedimović, izjavio je da će Evropska unija u decembru Srbiji odobriti izvoz pilećeg mesa i jaja. Obilazeći Farmu spasić koja je za proizvodnju priplodnih jaja dobila podršku iz IPARD programa, Nedimović je kazao da će ona biti repro centar za Srbiju

Srbija je učinila ozbiljan iskorak u pilićarstvu i to će rezultirati time što će već u decembru Evropska unija dati Srbiji pravo za izvoz pilećeg mesa i za izvoz jaja na prostor Evropske unije – rekao je ministar Nedimović. Za Farmu Spasić koja je iz IPARD programa dobila podršku za proširenje proizvodnje rekao je da je ona primer kako treba raditi, te da je  urađena „kompletno po standardima bilo koje zemlje koja važi za lidera u pilićarstvu“

Ovo će biti reprocentar za čitavu Srbiju, odavde će moći da se snabdeva bar pola potreba Srbije što se tiče priplodnih jaja. Ovo što je Spasić napravio nam treba da možemo sada da pariramo bilo kome u Evropi – kazao je Nedimović.

Farma Spasić , kako je objasnio njen vlasnik Zoran Spasić, postoji od 1995. godine, proizvodi 2,5 miliona jednodnevnih pilića za koke nosilje, te priplodna jaja koja prodaje u čitavom regionu, a godišnje isporuči i milion embriona koje Institut Torlak koristi za proizvodnju vakcine protiv gripa.

Sredstvima iz IPARD programa započeta je i izgradnja farme za matično jato koje treba da da 2,5 miliona priplodnih jaja za proizvodnju pilića za tov. Reč je  investiciji od oko 750 hiljada evra, a polovina sredstava obezbeđena je iz IPARD-a.

N.G.

Ostale vesti

back-to-top