Romska ženska mreža reagovala na napade na Mariniku Tepić: „Solidarnost sa Marinikom Tepić i našim rumunskim sestrama“

Postavljeno: 02.12.2021

Romska ženska mreža Srbije uputila je saopštenje u kome izražava solidarnost sa Marinikom Tepić i svim pripadnicama rumunske nacionalne manjine, a povodom, kako navode, „svih napada i govora mržnje oličenom u nastupu  reditelja Dragoslava Bokana u javnim glasilima sa nacionalnom frekvencijom“.

Mi, žene različitog etničkog porekla od većinskog, svakodnevno smo suočene sa diskriminacijom i znamo posledice takvih politika. Mi smo isključene iz političkog života i od nas se očekuje da se ne bavimo politikom, nama se ne veruje! Svako naše istupanje sa sobom nosi osudu i ukazivanje na naše poreklo, čime se negira ili umanjuje ono što govorimo i za šta se zalažemo! Zanimljive smo samo onda kada treba da sakupimo glasove svoje zajednice!- stoji u saopštenju Romske ženske mreže.

U saopštenju se navodi i da Mreža podržava sve žene da se bave javnim i političkim životom i osuđuje svaku diskvalifikaciju na osnovu njihovog roda, rase, etničkog porekla i svakog drugog manjinskog svojstva!

Mi smo građanke ove zemlje i nismo nacionalni neprijatelji! Svaka politika ove zemlje se tiče naših života!Neprijatelji Srbije su oni koji raspiruju rasnu, nacionalnu i versku mržnju! Oni koji sprečavaju žene da javno govore šta misli, oni koji propagiraju i sprovode nasilje  nad ženama!

Članice Romske ženske mreže zahtevaju od medija da spreče  govor mržnje na svojim frekvencijama, a od države da reaguje i kazni nasilje u koje spada i govor mržnje.

Ostale vesti

back-to-top