Profesor Stefan Sretić svira pred kruševačkom publikom

Postavljeno: 02.12.2021

Klavirski koncert profesora dr Stefana Sretića, pred kruševačkom publikom, održaće se sutra u Maloj sali Kruševačkog pozorišta u 18 sati. Reč je o vrhunskom umetniku koji se, osim kao pijanista, ostvario i kao višestruko nagrađivani kompozitor filmske muzike i muzički pedagog

Stefan Sretić rođen 1993. godine u Nišu. Nižu i srednju Muzičku školu je završio u rodnom gradu u klasi profesora Suzane Novaković. Sa 17 godina upisuje osnovne akademske studije na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi profesora mr Aleksandra Serdara, gde je diplomirao, a potom završio i master studije klavira kao najbolji student generacije sa prosečnom ocenom 10.

Specijalističke studije klavira završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, takođe u klasi profesora mr Aleksandra Serdara sa prosečnom ocenom 10. Doktorirao je 2021. godine u klasi profesora dr Doriana Leljaka, čime je postao prvi doktor umetnosti sa odseka za klavir u istoriji Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Osvajač je mnogobrojnih nagrada na Republičkim i Međunarodnim pijanističkim takmičenjima.

Komponovao je originalnu muziku za pet kratkometražnih filmova: “Mozaik” (2014), “Kašika” (2019) u produkciji FDU, “Solčence zahaja“ (2020), “Po suncu hoda” (2016) za koji je dobio nagradu za najbolju originalnu muziku na “London Independent Film Awards” festivalu, i “Otkucaji tišine” (2015) za koji je dobio nagradu za najbolju originalnu filmsku muziku na “Moondance” Internacionalnom filmskom festivalu u Bolderu u Koloradu.

Komponovao je i numeru “Sećanje” za album “Nebesko je uvek i doveka“ u izdanju PGP RTS-a, koja je potom bila izvođena uživo u Sava centru u Beogradu i na koncertu održanom u Nišu u Narodnom pozorištu.

Trenutno radi kao asistent na katedri za klavir na Akademiji umetnosti u Nišu.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top