Izvoz iz Rasinskog okruga povećan za trećinu  

Postavljeno: 23.05.2022

Spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga u prva tri meseca ove godine veća je za oko 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a ovdašnja privreda beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od 37,6 miliona evra, pokazuju podaci Privredne komore Srbije, Regionalne privredne komore Kruševac.  

U periodu januar – mart ove godine spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga iznosi 207,8 miliona evra,  u poređenju sa  istim periodom 2021. godine veća  je za 35,1 odsto – navedeno je u izveštaju kruševačke Regionalne privredne komore.

Vrednost izvezene robe je, prema podacima RPK, u posmatranom periodu bila 112,9  miliona evra i u odnosu na isti period prethodne godine veća je za 33,9 odsto. Ukupan uvoz Rasinskog okruga istovremeno je  94,9  miliona evra, što je za 36,7 odsto više nego u prva tri meseca prethodne godine.

To znači da je u Rasinskom okrugu u period januar – mart  ove godine ostvaren  suficit od  37,6 miliona evra, odnosno pokrivenost uvoza izvozom iznosi 119 odsto.

Podaci ovdašnje RPK pokazuju da u spoljnotrgovinskoj razmeni Okruga u ovom periodu najveće učešće imaju privredna društva iz Kruševca, koja su izvezala robu u iznosu od 78,9 miliona evra, što je za 35,7 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, a na drugom mestu su privredna društva iz Trstenika koja su izvezla robu vrednu 15,3 miliona evra, što je rast  od 32,7 odsto.

Privrednici iz Rasinskog okruga su najviše izvozili u SAD, Veliku Britaniju, Mađarsku, Rusiju, Nemačku i Francusku, dok su najviše uvozili iz Kine, Nemačke, Turske, Hrvatske, Italije i Holandije.

J.B.

foto: Pixabay

 

Ostale vesti

back-to-top