Dodeljene nagrade na Božićnom privrednom doručku RPK Kruševac

Postavljeno: 08.01.2022

Sumiranje ostvarenja privrednika i Regionalne privredne komore Kruševac, kao i dodela nagrada i priznanja bile su teme tradicionalnog privrednog doručka

Nagradu za poslovnog lidera za 2021. godinu dobila je Lidija Matejić Jovanović iz „Trgovine Matejić doo“ Kruševac, dok je nagradu za poslovni uspeh u 2021. godini dobila kompanija „Kromberg i Šubert“ koju je preuzeo menadžer kompanije Kristof Kronteler. Jubilarnu nagradu za 30 godina rad dobila je Radio televizija Kruševac, a nagradu je preuzeo direktor Đorđe Kovačević.

Za menadžera godine je proglašen Kosta Antić, direktor kompanije „Antić Kosta“ iz Stalaća. Izvoznik godine je „Sweet home“ iz Brusa. „Bramy“ je nagrađen za kvalitet proizvoda. „Jastrebac Lake Resort“ je dobio povelju za doprinos razvoju turizma, „Glidžić“ iz Trstenika za doprinos razvoju lokalne zajednice, a „Marel“ za doprinos razvoju privatnog preduzetništva.

U ime nagrađenih obratio se Kosta Antić, rođen 1928. godine, dobitnik povelje za menadžera godine:

Velika mi je čast što sam ovde sa vama i što mi je dodeljena nagrada Privredne komore Srbije. Ja radim više od 80 godina. U svojim poznim godinama svojim iskustvom i savetima i dalje učestvujem u vođenju firme. Ovakva priznanja su podstrek da budemo još bolji.

Direktorka Regionalne privredne komore Kruševac, Maja Marković, je istakla da su, uprkos izazovima koji su bili prisutni u prethodne dve godine, pogotovo što se tiče epidemiloške situacije, kompanije očuvale stabilnost, uvećale efikasnost, unapredile poslovne procese i organizaciju. Shodno tome spoljno-trgovinska razmena Rasinskog okruga u 2021. godini iznosi 643,3 miliona evra, što je u poređenju sa prethodnom godinom za 34,8 odsto više, a u odnosu na 2012. godinu skoro troduplo više.

Izgradnjom Moravskog koridora, naš okrug dobija novu dimenziju. Ovaj projekat je od izuzetnog značaja ne samo za naš okrug, već i za čitavu zemlju. Privrednici tako dobijaju direktnu infrastrukturnu povezanost sa ostalim delovima zemlje, bolju komunikaciju, uštedu vremena i smanjenje troškova – istakla je ona.

Predsednik Skupštine Privredne komore Srbije, Miloš Nenezić  smatra da je 2022. godina izazovnija od prethodnih, prevashodno zbog cene energenata.

Naš sistem, kakvim god ga mnogi smatraju, je uspeo da absorbuje cene energenata. U odnosu na dosadašnju cenu, cene na svetskom tržištu su višestruko veće. Cene koje je EPS nudio su do tri puta veće, ali iskorak koji je vlast napravila je doveo da u narednih šest meseci cena bude povećana za 50 odsto – kazao je on.

Još jedan problem na koji se Nenezić osvrnuo je nedostatak odgovarajuće kvalifikovane radne snage, što je posledica obrazovnog sistema.

U decembru smo zvanično preko Socijalno-ekonomskog saveta počeli prve razgovore o reformama obrazovnog sistema, da se kadrovi obučavaju prema potrebama privrede i društva– istakao je on.

Smatra da mladi, kvalifikovani radnici, iz zemlje odlaze ne zbog visine plate već zbog nemogućnost zapošljavanja prema kvalifikacionoj strukturi.

Božićnom privrednom doručku prisustvovao je vladika kruševački David Perović koji je pohvalio izgradnju crkava u regionu i iskazao želju da se Lazarev grad podigne. Njemu je direktorka RPK Maja Marković uručila prigodan poklon.

Događaju su prisustvovali i predstavnici kompanija, javnih preduzeća, Grada Kruševca i opština Okruga te Privredne komore Srbije.

Božićni doručak Regionalne privredne komore Kruševac se održava već osmu godinu, tradicionalno na drugi dan Božića.

L.S.

 

Ostale vesti

back-to-top