Narodni muzej: Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji

Postavljeno: 16.11.2020

Dokumentarna izložba fotografija “Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji”, čiji je autor pukovnik Nik Ilić, izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, biće otvorena u utorak u 13 sati u Narodnom muzeju. Ovu postavku, koja će Kruševcu biti otvorena do 10.decembra, početkom septembra su imali prilike da pogledaju posetioci Male galerije Doma Vojske u Beogradu, povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata

Prema rečima puk.Nika Ilića,”srpski narod je prvi u Evropi, ustao protiv zajedničkog neprijatelja i za to platio ogromnu cenu, veću nego američki, francuski i britanski narodi zajedno”. Vlada Velike Britanije, kako je istakao na otvaranju u izložbe u Beogradu, “od prvog dana je pružala pomoć srpskim borcima, najpre Jugoslovenskoj vojski u otadžbini,kojom je komandovao pukovnik, kasnije general Mihajlović, a zatim i Narodno oslobodilačkoj vojsci maršala Tita”.

Izložbu “Britanci i Drugi svetki rat u Jugoslaviji”, čini osam celina, koje svedoče o žrtvama srpskog naroda, pripadnicima britanskih jedinica za specijalne operacije (SOE), ali i svima, koji su tokom rata pružali podršku narodima na teritoriji nekadašnje Jugoslavije u borbi za oslobođenje.

Na Ratnom groblju Komonvelta u Beogradu, sahranjen je 471 mornar, vojnik i pilot Ujedinjenog Kraljevstva, a među njima i sedmorica pripadnika britanskih specijalnih jedinica.

I.R.

Ostale vesti

back-to-top