Grejanje solidno – kažu u Toplani, za novembar uvećani računi

Postavljeno: 17.11.2020

Prvi mesec grejne sezone protekao je dobro, a jedan od većih problema, kvar zbog koga su kule u Radovana Miloševića bile bez grejanja, rešen je, saopšteno je iz Gradske toplane. U preduzeću potvrđuju da sugrađane na kraju meseca očekuju računi uvećani za petinu, uz obrazloženje da je poskupljenje bilo neophodno kako bi preduzeće moglo normalno da funkcioniše

– Grejanje je u većem delu grada na zadovoljavajućem nivou. Od početka grejne sezone jedina veća havarija je bila u kulama u Radovana Miloševića. To smo sanirali, ekipe su bile ažurne, radili su danonoćno na otklanjanju kvara – kazao je u obraćanju medijima Dušan Gvozdenović, direktor JKP Gradska toplana.

Zamenjene su dve cirkulacione pumpe, stavljeni novi ventili, prepravljen je i izmenjivač, pa sada svih šest kula ima grejanje.

– To su stari sistemi, radimo na tome da već sledeće godine odvojimo fizički kule. Ugradićemo još jednu podstanicu koja će poboljšati kvalitet grejanja, a samim tim i sanirati gubitke mreže koje se javljaju – objasnio je on.

Korisnici su, dodao je, juče na dva sata ostali bez grejanja jer je izvršena tehnička proba na izmenjivačkoj stanici, koja treba da omogući istovremeni rad kotlova na gas i ugalj.

Takođe, u toku je otklanjanje kvara u dva solitera u Balkanskoj ulici u kojima, zbog pada pritiska i curenja u sekundarnoj mreži, zadnja tri sprata nisu imala grejanje. Stanari mogu da očekuju grejanje danas.

U Toplani navode da energenata ima dovoljno, 22 hiljade tona uglja, a do kraja godine se očekuje još 5 hiljada tona.

Naplata u Toplani je oko 65 odsto, dugovanja građana su 310 milona dinara, a za novembar će građanima stići računi za grejanje uvećani za 19 odsto.

Gvozdenović je kazao da je poskupljenje bilo neophodno kako bi Toplana mogla normalno da funkcioniše.

– Taj korak je bio neophodan, sa novim postrojenjem imamo veće troškove održavanja. Mi smo zadnjih šest godina tražili povećanje cena, koje nismo dobili na adekvatan način, a sada smo uspeli da napravimo kompromis sa opštinom. Trudili smo se da povećanje cena ne optereti mnogo budžet građana – rekao je on.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top