Nadležni povodom nakrivljenog stuba: Radimo na rešavanju problema

Postavljeno: 27.06.2022

Kako bi se obezbedio sporan deo ograde na Starom groblju, pokrenuta je inicijativa za utvrđivanje nadležnosti, a u međuvremenu je na teren izašla i građevinska inspekcija- navodi se u odgovorima koje je JKP Kruševac uputilo našoj redakciji u vezi sa betonskim stubom na tom groblju, koji je već izvesno vreme ozbiljno nakrivljen, te kao takav predstavlja potencijalnu opasnost za prolaznike

S obzirom da je reč o izuzetno frekventnoj ulici (Pećka) gde prolazi dosta pešaka i vozila, te da je za brojne školarce ovo jedini put do kuće, a što su kao razloge za zabrinutost naveli naši čitaoci koji su nam i poslali fotografije nakrivljenog stuba, nadležne smo upitali da li je obavljen inspekcijski nadzor i da li može doći do urušavanja ovog dela ograde.

Čitaoci su naveli i to da se iza ovog betonskog stuba nalazilo drvo koje je verovatno „podiglo“ deo ograde, da je ono u međuvremenu isečeno, ali da se stub ozbiljno nakrivio, te da se naziru i pukotine u delu betona koji taj stub drži. Posebno ih, kako kažu, brine što je reč o masivnom betonskom stubu.

Iz JKP Kruševac, preduzeća koje je nadležno za održavanje grobalja, dobili smo sledeći odgovor:

– Pomenuta ograda premeštena je iz porte crkve Lazarice gde je podignuta davne 1938.godine, a ubrzo zatim premeštena na Staro kruševačko groblje, kojim je tada upravljala Crkvena opština i kao takva predstavlja istorijsku i kulturnu vrednost, jedinstveni primer iz stvaralaštva svog vremena. Kako bi se ograda obezbedila, kao društveno odgovorno preduzeće, preduzeli smo potrebne korake i pokrenuli inicijativu za utvrđivanje nadležnosti. Na pomenutu lokaciju izašla je i građevinska inspekcija, tako da se nastavlja sa aktivnostima na rešavanju spomenutog problema.

Informaciju o tome šta je utvrđeno nakon inspekcijskog nadzora, odnosno, kakva je procena bezbednosti ovog dela ograde, još uvek nemamo.

Inače, ograda koja je postavljena na Starom groblju, u delu Pećke ulice, izmeštena je davne 1967. godine iz porte crkve Lazarice, u periodu kada su rađeni konzervatorski zahvati na arhitekturi Lazarice. Tada je, između ostalog, uklonjena i monumentalna ograda i izmeštena na novu lokaciju, a kao trag njenog postojanja sačuvana je ulazna kapija.

D.P.


U toku su radovi na drugom delu ograde

U JKP navode i to da ovo preduzeće nastavlja sa započetom rekonstrukcijom ograde oko Starog kruševačkog groblja, onde gde ima nadležnosti za to. Kako navode, ove godine radi se na rekonstrukciji dela ograde koja se nalazi na samom ulazu u groblje, u delu ulice Srđana Rodića, kod hrama Svetoga Mučenika Agatonika, gde je u planu izmeštanje stare i postavljanje kompletno nove ograde.

 

Ostale vesti

back-to-top