Na međunarodnom „Juventafestu“ specijalna nagrada za „Kralja Ibija“

Postavljeno: 12.09.2022

Predstava „Kralj Ibi“,  kruševačke neformalne grupe „Kulturociklin“, osvojila je specijalnu nagradu žirija na „Juventafestu“, međunarodnom festivalu srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva.

Mladim Kruševljanima, predvođenim Sandrom Maksimović, profesorkom srpskog i dramskom pedagoškinjom, pripala je jedna od dve festivalske nagrade. Na „Juventafestu“ su nastupili kao jedna od šest predstava, izabranih među više od 90 prijavljenih pozorišnih ostvarenja. Podršku u pripremi i pohodu ove grupe mladih entuzijasta put Sarajeva pružili su Kulturni centar Kruševac i brojni donatori.

To je predstava koja nikoga nije ostavila ravnodušnim i koja maštovito koristi minimalistička scenska sredstva kao refleksiju represivne svakodnevnice u kojoj žive mladi – naveo je žiri o predstavi „Kralj Ibi“, nakon što joj je dodelio specijalnu nagradu.

Podsetimo da je predstava, čiji je predložak čuveni komad francuskog književnika Alfreda Žarija, nastala kao rezultat „Kulturociklinovih“ radionica u sklopu projekta KulturAgora, a bavi se temama medijske pismenosti, nasilja i pozicija moći kao značajnih društvenih fenomena.

U predstavi igraju Vojin Vukelić, Jelena Vučković, Martin Tomić, Ivan Dimitrijević, Aleksandar Gašić, Lara Anđelković, Marko Božović, Ana Bacić, Iva Bojović, Iva Mitrović, Jovana Stanojlović, Andrea Kovačević. Režiju potpisuje Sandra Maksimović.

Inače na jubilarnom desetom Juventafestu pobedila je predstava „Naš razred“, glumačkog studija Kazališta „Play Drama“, iz Splita. Ona, prema oceni žirija u sastavu glumica Jelena Rusjan, glumica Mirna Jogunčić i rediteljka Selma Spahić, nadahnjuje svojom izvedbenom i idejnom zrelošću.

Tokom Festivala je, prema selekciji dramaturškinje Emine Omerović, odigrano šest predstava u takmičarskom programu. Posljednjeg dana festivala održane su prezentacije više radionica, koje su se odvijale tokom festivala, a tokom kojih su srednjoškolci vredno radili i stvarali performanse. Naučeno su, na kraju Festivala, izveli pred publikom u Centru kulture i mladih Opštine Centar Sarajevo.

Festivalom, koji je ove godine okupio  više od 150 učesnika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine, rukovodila je Jasna Diklić.

Inače, predstava „Kralj Ibi“ premijerno je izvedena u novembru prošle godine u Kruševcu. Tokom manje od godinu dana pozorišnog života predstava je pobedila na “Angažman festu”, festivalu socijalno angažovanog pozorišta za mlade, dok je na Majskim igrama u Bečeju, dobila drugu nagradu, a istovremenu su, na oba festivala, glumci poneli značajne nagrade.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top