Marijan Arsić, Kruševljanin koji je spasio četiri života

Postavljeno: 10.08.2020

Tri mladića i čoveka od 50 godina spasio je u svom životu Marijan Arsić iz Kruševca, po zanimanju stolar, a sticajem neverovatnih okolnosti, skoro redovni spasilac. Iz Zapadne Morave kod Kukljina je pre tri godine spasio mladića od 23, kao osmogodišnjak je iz iste reke spasio brata, a potom je i 43 godine starijeg čoveka izvukao iz Jadrana. Od sigurne smrti otrgao je i mladića koji je u Staroj čaršiji pokušao da se ubije 2001. godine

Dobar glas o hrabrom čoveku čuo se i u Predškolskoj ustanovi u Čitluku gde se Marijanom mlađi sin Damjan pripremao za polazak u prvi razred osnovne škole. Tako je, zahvaljući vaspitačici i predškolskoj grupi u ovom mestu nastala posebna “Knjiga herojstva”, gde su mališani ilustrovali sve podvige ovog Kruševljanina, koji je kasnije zbog velikog interesovanja i održao predavanje o svojim podvizima.

– Trenirao sam vaterpolo i u vodi sam odmalena, a često se dešavalo a se zadesim na pravom mestu u pravo vreme – priča za portla “Kruševacgrad” Marijan Arsić. – Iz reke sam izvukao brata, i pre tri godine mladića iz Velike Drenove. Poslednji slučaj je bio sticaj okolnosti.Preplivao sam do obale kako bi ga izvukao, jer nisam bio u blizini. Sa porodicom sam bio na kupanju na drugoj strani.

Talas koji je preklopio značajno starijeg čoveka na Jadranskom moru u Sutomoru, bio je duplo veći od u to vreme osmogodišnjeg dečaka, ali ni more nije bilo prepreka za dobrog i smelog plivača. I jedino spasavanje van vode odigralo se slučajno.

– Bio sam sa dobrim prijateljem u kolima i tu negde kod raskrsnice smo prikočili, okrenuo sam glavu na stranu i video mladića koji je pokušao da se obesi, samo smo izleteli iz auta istog trenutka – priseća se Marijan. – Dok smo dotrčali, pertla kojom je pokušao da prekrati sebi život je pukla, ali nastalo je gušenje. Na svu sreću,doši smo na vreme. U to vreme nije bilo mobilnih telefona i otišli smo u komšiluk da kažemo da se pozove hitna pomoć. Sanitet je došao u trenutku kada smo mi već krenuli svojim putem…

Ipak, spasavanje iz vode poseban je izazov. Od spasioca iziskuje snagu, neretko, natprosečnu izdržljivost i veru u najbolji ishod. Priča o civilu koji spašava ljude bila je prava životna lekcija za mališane.

– 22 drugara crtala su čika Marijana zvanog Hrabrost, autori knjige su iz zabavišta u Čitluku sa vaspitačicom Biljanom Petrović – glasi posveta neobične knjige čiji delić prenosi “Kruševacgrad”.

Osim što je požrtovavan “civil”, Marijan je i brižan otac Damjana i Andree, suprug Nataše, medicinske sestre. Arsići su bez stalnog zaposlenja, žive u Vučaku kod Kruševca. Jedna od želja koju su Damjanovi drugovi imali je da se otac njihovog dobrog druga što pre zaposli i to je jedna od najdirljivijih poruka iz neobične dečije knjige. 

I.R.

Ostale vesti

back-to-top