Kruševljanin na čelu vršačkog pozorišta

Postavljeno: 04.07.2023

Skupština Grada Vršca za vršioca dužnosti direktora Narodnog pozorišta “Sterija” izabrala je glumca Ivana Đorđevića, rodom iz Kruševca

Ivan Đorđević je višegodišnji stalni član NP „Sterija”, a od 2004. do 2008. godine bio je selektor Međunarodnog festivala klasike „Vršačka pozorišna jesen“.

Dokazao se i kao uspešan menadžer u kulturi – dva puta je uspešno obavljao funkciju direktora Narodnog pozorišta „Sterija“ i jedan je od suosnivača EDU teatra, koji se bavi lutkarstvom i dečjim stvaralaštvom. U profesionalnioj karijeri je odigrao više od 100 uloga, a pre ovog teatra radio je u Lutkarskom pozorištu u Nišu, Narodnom pozorištu Pirot i u Kruševačkom pozorištu.

Ivan Đorđević je rođen u Kruševcu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Na Akademiji umetnosti BK u Beogradu (danas Fakultet umetnosti Beograd) diplomirao je glumu u klasi profesora Ivana Bekjareva 1999. godine, sa ocenom 10.

Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu završio je postdiplomske studije – odsek Teorije dramskih umetnosti medija i kulture. Pohađao je brojne stručne seminare u oblasti pozorišne i scenske umetnosti.

Ostvario je nekoliko zapaženih uloga i na filmu i na TV (Kozije uši, Santa Marija dela Salute, Čiča – miča i laku noć priča, Koridor 92, Malo pažnje molim, Sveti Georgije ubiva aždahu…).

Autor je nekoliko pozorišnih projekata za decu, mlade i odrasle, među kojima mu je najdraži tekst „Ljubav – karta za put u raj“, 2013. Autor je teksta i režije za monodramu „Sveti Teodor Vršački“ koju je poklonio povodom slave i Dana grada Vršca 2014, u ime Edu teatra, a premijerno je izvedena u porti Crkve Svetog Teodora Vršačkog, na mestu stradanja svetitelja, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva Vladike banatskog Nikanora. Autor je monodrame o Žarku Zrenjaninu, koju je 2017. izveo na mestu pogibije ovog heroja Drugog svetskog rata.
Dobitnik je više nagrada za svoj rad od kojih ističe Nagradu grada Vršca „Sveti Teodor Vršački“ 2008. za Festival „Vršačka pozorišna jesen“.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top