UŽ „Peščanik“ sprovodi istraživanje o rodno uslovljenom nasilju

Postavljeno: 04.07.2023

Udruženje žena Peščanik će u narednih 6 meseci, uz podršku Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit – GIZ GmbH, obaviti istraživanje u kome će učestvovati 150 žena u Kruševcu, o temi rasprostranjenosti rodno zasnovanog nasilja i njihovim iskustvima sa nasiljem. Istovremeno će na različite načine informisati građanke o nasilju i diskriminaciji i zaštiti u slučajevima kada su im izložene

Cilj pomenutih aktivnosti je podizanje svesti u javnosti o veličini i tragičnosti ovog problema, njegovim pojavnim oblicima, uzrocima i posledicama.

– Posebno ćemo imati u vidu nasilje i posledice nasilja u odnosu na višestruko društveno marginalizovane žene i potrebu da kao građanke i aktivistkinje tražimo odgovornost od državnih organa i institucija za preduzimanje i unapređenje svih neophodnih mera zaštite. Pozivamo građanke i građane i zvaničnike Grada Kruševca da podrže i uključe se u realizaciju predstojećih aktivnosti i učestvuju u događajima koje ćemo organizovati – kažu iz Peščanika.

Nasilje je složen i težak problem. Na to ukazuje i činjenica da je uprkos zakonima i procedurama za sprečavanje i borbu protiv nasilja prema ženama i u porodici, od početka 2023. ubijeno 19 žena, ne računajući ubistvo 9 devojčica u masovnoj pucnjavi u školi Vladislav Ribnikar. Prema podacima ženskih udruženja, trećina žena koje su ubili njihovi partneri obraćala se institucijama koje ih nisu zaštitile.

– Adekvatnu primenu zakona i postupanje po procedurama otežava nedostatak podzakonskih akata i dodatnih objašnjenja za implementaciju zakona, kao i mehanizama kojima bi se određeno (ne)postupanje po zakonu adekvatno sankcionisalo. Nasilje prema ženama dobija medijsku pažnju, ali i dalje su prisutni slučajevi neadekvatnog izveštavanja i nedovoljne zaštite žrtava u medijskom prostoru. Posledice nasilja, zdravstvene, ekonomske, bezbednosne i u sferi ljudskih prava po same žene i njihovu decu su ogromne. Ništa manje nisu ni po demokratiju, vladavinu prava i razvoj društva u celini. Nasilje košta i žene i društvo. Mnogo više od ulaganja u njegovo sprečavanje – stoji u saopštenju Peščanika.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top