Lubenice u oktobru?

Postavljeno: 23.10.2020

Iako je sezona lubenica i dinja krajem septembra završila misiju, Kruševljani još mogu da uživaju u ovim slatkim plodovima. Za njih ih svakodnevno donosi Zlatibor Lisinac iz Donjeg Stupnja. Prodaje ih u Kosovskoj ulici, a nas je zanimalo kako ih proizvodi u ovo vreme na korak od zime

– Danas u Srbiji retko ko ima priliku da kupi bostan. Ja sa suprugom, sinom i snajom svake godine u plastenicima na hektar i dvadeset ari proizvodim lepe dinje i lubenice – otkriva nam Zlatibor Lisinac.

Ovaj vredni poljoprivrednik ima specijalni recept za proizvodnju. Tvrdi da kalemi deo vrga i lubenice i proizvod dobija na kvalitetu.

– Opredelili smo se za ovo još osamdesetih godina. U to vreme proizvodnja je bila jeftinija i bilo nam je lakse. Sada je hibridno seme skupo, a i sve drugo. Ali, važno je da dobro rodi i kvalitetno – priča Lisinac.

– Do sada se niko nije žalio na kvalitet. Prodavao sam u Aleksandrovcu, a sada dane provodimo u Lazarevom gradu. Veće je interesovanje nego u Župi – tvrdi naš sabesednik.

Dodaje da ga brine saznanje da će naredne godine, kako neki stručnjaci tvrde, virus napasti paradajz, čijom se proizvodnjom takođe bavi. Nada se da se to neće dogoditi.

Lj.Marković

Ostale vesti

back-to-top