Oktobar – mesec informacione bezbednosti

Postavljeno: 04.10.2023

Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), u svojstvu Nacionalnog CERT-a Republike Srbije, obeležava oktobar kao međunarodni mesec informacione bezbednosti kampanjom „Informaciona bezbednost – zajednička odgovornost”

Kako se navodi u njihovom saopštenju, ovogodišnja kampanja ima za cilj da sve korisnike upozna sa aktuelnim izazovima na internetu, kao i značaju uloge svakog pojedinca u odgovoru na izazove u sajber prostoru.

Podizanjem svesti i znanja svih korisnika, smanjuje se mogućnost izvođenja sajber napada kako na državne institucije, kompanije, mala i srednja preduzeća, tako i na fizička lica. Prepoznavanjem i odgovarajućom reakcijom pojedinca na samo jedan fišing napad, znatno se umanjuje njegova efikasnost i sposobnost daljeg širenja, kao i potencijalne posledice po društvo u celini.

U okviru ovogodišnje kampanje meseca informacione bezbednosti, Evropska agencija za sajber bezbednost (ENISA) je zaključila da je najzastupljeniji vid pretnje socijalni inženjering i da tom prilikom zlonamerni napadači primenjuju sofisticirane tehnike kako bi ugrozili informacionu bezbednost kako pojedinca tako i institucija. S tim u vezi, osnovni slogan Evropske unije u oktobru 2023. godine je „Budi pametniji od hakera“.

S obzirom na rastući broj različitih tipova sajber pretnji i napada, Nacionalni CERT, u saradnji sa drugim institucijama koje se bave informacionom bezbednošću, radi na kontinuiranom promovisanju bezbednije upotrebe interneta. Takođe, u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), u tekućem mesecu je planirana organizacija tehničkih obuka za predstavnike lokalnih samouprava.

Kako ističu iz RATEL-a, najzastupljeniji tipovi napada su Phishing i Ransomware, tj. iznuđivački softver, kao i neovlašćeno korišćenje resursa i drugi oblici onlajn prevara. Čak 73% ukupnog broja prijava Nacionalnom CERT-u čine različite onlajn prevare. Ovakve vrste prevara su najčešće podrazumevale korišćenje lažnih domena finansijskih institucija i operatora poštanskih usluga, kao i sofisticirane fišing kampanje, za čije kreiranje je korišćena napredna tehnologija poput ChatGPT-a.

Zakonska rešenja iz nacrta akta koji uređuje oblast informacione bezbednosti omogućiće unapređenje informacione bezbednosti u zemlji, usvajanjem najsavremenijih evropskih regulatornih rešenja, redefinisanjem nadležnosti i preciznijim određenjem načina postupanja u slučaju bilo kakve sajber pretnje jačanjem institucionalnih okvira u odgovoru na opasnosti u sajber svetu, navodi se u saopštenju RATEL-a.

U partnerstvu sa Registrom nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Mreže za sajber bezbednosti, RATEL će organizovati Nacionalnu sajber konferenciju u Beogradu 17. oktobra 2023. godine.

Cilj same konferencije je da se pruži sveobuhvatan pregled aktuelnosti u oblasti informacione bezbednosti, od novih propisa, aktivnosti privrede i akademske zajednice, do prikaza modela i rešenja za podizanje svesti o informacionoj bezbednosti, zaključuje se u saopštenju.

Detalji o samom sadržaju konferencije se mogu proveriti na sledećem linku: https://cert.rs/stranica/1098-Nacionalna+sajber+konferencija.html

Foto: Pixabay.com
N. L.

Ostale vesti

back-to-top