Lepa vest: Pojeftinilo auto-osiguranje

Postavljeno: 26.08.2022

Cena auto osiguranja od danas (26.avgusta) je vraćena na nivo od pre pre 1. avgusta, čime je ukinuto povećanje od 22 odsto.

Kako je saopšteno iz Udruženja osiguravača Srbije, na preporuku guvernerke Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanke Tabaković, osiguravajuća dru – Time se osiguravajuća društva pridružuju naporima koje NBS i guvernerka Tabaković čine u suzbijanju inflacije, a u korist građana Srbije i očuvanja njihovog životnog standarda štva odlučila su da odustanu od novih cena polisa autoodgovornosti.

– Time se osiguravajuća društva pridružuju naporima koje NBS i guvernerka Tabaković čine u suzbijanju inflacije, a u korist građana Srbije i očuvanja njihovog životnog standarda – navodi se u saopštenju Udruženja.

Iz kabineta guvernera NBS saopšteno je da „Narodna banka Srbije očekuje i da društva za osiguranje bez odlaganja obaveste ugovarače osiguranja o roku i načinu na koji će izvršiti povraćaj novca onim ugovaračima osiguranja kojima su naplaćene neosnovano veće premije u prethodnih 25 dana, odnosno od 1. avgusta, kada je premija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti znatno povećana – u proseku za oko 22 odsto“.

Na jučerašnjoj vanrednoj sednici Izvršnog odbora NBS usvojen je i propis kojim onemogućava da se ovakve okolnosti ponove.

– To znači da će ubuduće društva za osiguranje 60 dana pre planiranog povećanja obaveštavati Narodnu banku Srbije o nameri promene tarife premija, uz dostavljanje dokumenata kojima su utvrdila opravdanost promene tih tarifa premija, posebno uzimajući u obzir srazmeru uzajamnih davanja u zaključenim ugovorima, uticaj na zaštitu prava i interesa korisnika obaveznog osiguranja, solventnost ili finansijski položaj društva i druge relevantne podatke, što će omogućiti sprečavanje ovakvih situacija u budućnosti – stoji u saopštenju kabineta guvernera NBS.

Ostale vesti

back-to-top