Kruševački hor “Srpkinja” na koncertu u Vrnjačkoj Banji

Postavljeno: 16.05.2016

Uskršnjim koncertom duhovne i svetovne muzike, Kulturno umetničko društvoAbraševićiz Vrnjačke Banje obeležilo je 70-tu godišnjicu od osnivanja. Na ovoj svečanosti, među odabranim gostima našao se i kruševački ženski kamerni horSrpkinjakoji je prošle godine, pod dirigentskom palicom Leonore Jovanović, proslavio dve decenije umetničkog rada

Mi smo nastupali sa kompozicijama Agni Parthene- Nektarije Eginski, XV vek; Veličanije knezu Lazaru- Karlovačko pojenje, zapis protojereja Branka Cvejića iz Srbljaka i narodnom pesmom Zarudela zora na Moravi. Pored nas nastupili su i hor „Crvčanin“ iz Kraljeva, Crkveno varoški hor „Sveti Sava“ iz Lučana, pevačko društvo „Boško Jugović“ iz Trstenika i hor „Abrašević“ iz Vrnjačke Banje koji su nam bili i domaćini – kaže za GRAD Vesna Lazarević, predsednica hora.

Prenoseći utiske sa ovog nesvakidašnjeg događaja, Vesna Lazarević navodi da su se na programu našle kompozicije Josifa Marinkovića, Marka Tajčevića, Konstantina Babića, Čajkovskog, Mokrawca, Bortnjanskog i druge.

srpkinje2

Na kraju su svi horovi otpevali „Hristos Voskrese“ i „Mnogaja ljeta“ gde je naša Leonora Jovanović dirigovala ispred 120 učesnika sa svom svojom snagom i divnom energijom. Posle koncerta nastavili smo druženje u restoranu „Iskra“ u Banji gde smo razmewivali iskustva i zajedno pevali „Ovo je Srbija“, „Tamo daleko“ i druge naše divne pesme.

Ženski Kamerni hor „Srpkinja“ osnovan  je kao sekcija društva ljubitelja starina i umetnosti Kruševca 13. juna 1995. godine. Ime je dobio po prvoj obrađenoj kompoziciji „Srpkinja“ Isidora Bajića, a svoj prvi nastup hor je zabeležio na Svetosavskom balu 1996.godine.

Od tada do danas hor ima oko 250 nastupa u svom i u drugim gradovima na različitim manifestacijama, a među značajnijim događajima u dvodecenijskom radu beleži gostovanje na Mokranjčevim danima u Negotinu, gostovanje u Makedoniji i bratimljenje sa horom „Kočo Racin“, drugu nagradu na takmičenju horova u Bjeljini 2011 godine, te nastup na Jefimijinim danima u manastiru Ljubostinja.

srpkinj31

U septembru prošle godine nastupili su kao ansambl u Smederevskoj Palanci, prilikom otkrivanja Spomenika srpskim i francuskim vazduhoplovcima iz Prvog svetskog rata pred visokim državnim i diplomatskim zvanicama, o čemu je naš list takođe pisao.

Hor neguje umetničku duhovnu i svetovnu muziku kao i dela narodnog i zabavnog žanra, a nekoliko godina je nastupao i kao mešoviti sastav. Dirigentkinja hora, Leonora Jovanović, muzičko obrazovanje je stekla u Muzičkoj školi „Božidar Trudić“ u Smederevskoj Palanci, a u Kruševac je došla po završenim studijama u Skoplju. Pohađala je i studije solo pevanja na Muzičkoj akademiji takođe u Skoplju, a oprobala se i kao solista radio Beograda.

srpkinje4

 

Ostale vesti

back-to-top