U Vrnjačkoj Banji o unapređenju srpskog turizma

Postavljeno: 10.03.2023

„Unapređenje ruralnog turizma u postkovid periodu“ projekat koji pod pokroviteljstvom Ministartsva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realizovao je Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji Univerziteta u Kragujevcu.

Radionici o ovoj temi su prisustvovali predstavnici seoskih turističkih domaćinstava iz cele Srbije, udruženja, vlasnici etno sela i profesori Fakulteta. Predstavljeni su rezultati istraživanja -rezultati anketiranih seoskih turističkih domaćinstava i anketiranja turista. Učesnici radionice aktivno su učestvovali u diskusiji o mogućnostima i ograničenjima unapređenja ruralnog turizma u Srbiji.

Dekan Fakulteta prof. dr Drago Cvijanović založio se za znatno veću podršku države selu, poljoprivredi, ruralnim turizmu i povećanju nataliteta.

-Naša zemlja ima odlične uslove i neiskorišćene mogućnosti za razvoj seoskog turizma, kao i potrebu za upoznavanjem sa kulturno istorijskim spomenicima, tradicijom i kulturom svakoga kraja. Gosti žele da učestvuju u spremanju domaće hrane, da se upoznaju sa raznim vrstama ručnog rada seoskih žena, kao i da beru pečurke, voće, povrće i šumske plodove. Takođe, postoji interesovanje za organizovanje zajedničke prodaje suvenira i ručnih radova i drugih produkata starih zanata i etno kulture. Pored nacionalnih, treba se uključiti i u projekte EU i drugih međunarodnih organizacija i tako obezbediti potrebna finansijska sredstva, istakao je dekan.

Prema rečima dr Danijele Pantović, među gostima preovlađuju ljudi iznad 45 godina starosti i to visoko obrazovani. Njihovi motivi su mir i tišina u selima, uživanje u lepotama prirode, upoznavanje sa nepoznatim predelima naše zemlje i domaća hrana i pića. Gosti od domaćina očekuju visoku posvećenost, higijenu, pa im uzvraćaju lojalnošću u narednom periodu. Marijana Seočanac je informisala da su gosti seoskih turističkih domaćinstava mahom porodice sa decom i to iz naših najvećih gradova i da borave četiri daana. Ima gostiju i iz susednih zemalja, a prihod je povećan za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Predsednica Udruženja „Zlatne niti“ iz Vrnjačke Banje Svetlana Trifunović je obavestila da će se istoimena manifestacija održati u Vrnjačkoj Banji prvog i drugog aprila i da je dosada prijavljeno 45 udruženja samo iz Vojvodine, na kojoj će se predstaviti pletenje, heklanje, vez, zlatovez, vuna, ćilimi, devojačka sprema i brojne druge veštine i proizvodi i da zato treba otvoriti škrinje i ormane i pokazati se svetu u najboljem svetlu.

Zorica Ćosić iz „Melisa kozmetike“ iz Vrnjačke Banje je iznela iskustvo u dovođenju stranih turista u naša sela, koji su želeli da se upoznaju sa domaćim proizvođačima prirodne hrane i da upoznaju kulturno istorijske spomenike i prirodne lepote, a učestvovali su i branju lekovitih biljaka na Goču.

U okviru radionice, organizovana je prezentacija ponude ruralnog turizma.

Članovi udruženja „Zlatne niti“ iz Vrnjačke Banje i udruženja „Seoske žene opštine Vrnjačka Banja“ za sve učesnike radionice, studente, profesore i zaposlene predstavili su svoj dugogodišnji rad, kao i doprinos u afirmaciji i radu udruženja i očuvanju tradicije i kulturnog nasleđa.

Ž. Milenković

 

 

Ostale vesti

back-to-top