Kovid ambulatna: Više ordinacija skratilo vreme čekanja, dolazak na red ipak se čeka u dvorištu

Postavljeno: 30.11.2020

U zgradi kovid ambulante u istom trenutku mogu biti samo oni pacijenti  kojima se radi dijagnostika, dok svi ostali na pregled, ipak moraju da čekaju u dvorištu. Kako bi se smanjilo vreme čekanja, od prošle nedelje otvorene su još dve ordinacije, te povećan broj lekara i sestara- pojašnjavaju u kruševačkom Domu zdravlja

Iako je našoj redakciji nedavno rečeno da bi proširenjem kapaciteta kovid ambulante moglo omogućiti pacijentima da više ne čekaju u dvorištu, u Domu zdravlja kažu, da ta ideja ipak nije ostvarljiva iz bezbedonosnih razloga.

Prevelik je rizik da se i oni koji nisu pozitivni, a došli su zbog sumnje na kovid, zaraze ukoliko bi svi pacijenti koji dođu čekali unutra. Zato u zgradi mogu biti samo oni pacijenti koji se u tom trenutku radi dijagnostika – preciziraju u Domu zdravlja. 

Prednost u odnosu na prethodni period je što su u međuvremenu otvorene još dve ordinacije, od prošle nedelje radi i više lekara, petoro prepodne i četvoro popodne, što je delimično skratilo vreme čekanja na pregled, u odnosu na prethodni period.

Sada može da se obavi više pregleda istovremeno, jer su nakon izmeštanja Službe medicine rada  iz zgrade, otvorene još dve ordinacije.  Takođe, i Radiloška služba koja je do sada bila u zelenoj zoni pretvorena je u kovid, tako da sada imamo i dva rendgen aparata na raspolaganju, a nabavljen je i još jedan aparat za laboratorisjku dijagnostiku – saznajemo u ovoj ustanovi.

Pacijenti, dakle, na pregled i dalje čekaju u dvorištu, a zbog hladnog vremena, u šatoru postavljenom ispred ambulante, montirana je peć kako bi bilo toplije. Pacijenti se primaju po prioritetu, odnosno, prednost imaju oni koji imaju simptome koji mogu da se dovedu u vezu sa korona virusom. 

Inače, tokom ovog vikenda u kovid ambulantu javilo se 448 pacijenata, a od ukupno pregledanih, testirana je trećina. Testiraju se samo oni pacijenti koji ispoljavaju kliničku sliku bolesti. Testova ima dovoljno, a rade se i brzi antigenski testovi koji stižu za pola sata, a koji je moguć u toku prvih pet dana od pojave prvih simtoma. 

U Kovid ambulanti kažu da u ovom trenutku neće biti produžetka radnog vremena, tako da ambulanta i dalje radi u dve smene, od 7 do 20 sati, svih sedam dana u nedelji, a pacijenti koji tokom noći dobiju simptome koji mogu da se dovedu  u vezu sa korona virusom, treba da se jave Službi hitne medicinske pomoći.D.P. 

Ostale vesti

back-to-top