Trg kosovskih junaka kroz vreme: Spomenik – svetionik Kruševca

Postavljeno: 30.11.2020

Sa rekonstrukcijom Trga, centar Kruševca će zauvek biti promenjen. I to ne prvi put. Konstanta ostaje Spomenik kosovskim junacima, simbol našeg grada. Prepoznatljiv je na markicama, razglednicama i turističkim fotografijama, a naš sugrađanin, filatelista Boban Marković, pokazao nam je svoju zavidnu kolekciju na kojoj se može pratiti kako se ambijent koji okružuje spomenik menjao kroz vreme

U proleće, ove godine, Pošta Srbije, objavila je poštanske marke sa motivima Kruševca i Čačka u prigodnom filatelističkom izdanju „Gradovi Srbije“. Na marki Kruševca je prikazan simbol grada – Spomenik kosovskim junacima, na vinjeti i koverti motiv je crkva Lazarica, a na maksimum karti predstavljen je spomenik knezu Lazaru.

Markice, štampane u tiražu od 23 hiljade nažalost nisu zaživele, jer u vreme kada su izašle krenula je pandemija korona virusa pa ni Pošta nije radila.

– Žao mi je što se baš tako poklopilo, i što markica nije ostavila trag, jer taj centar koji vidimo na slici više ne postoji – kaže Marković.

Dodaje i da turističke marke izlaze svake godine, ali da, kada je o ovima reč, nisu ispoštovana neka pravila koja postoje u filateliji.

– Da bi maksimum karta bila prava, motivi sa razglednice i marke mora bar 80 odsto da se slažu. Zato smo mi napravili našu varijantu na kojoj se veći deo slaže. Prigodnu kovertu su dobro uradili – objašnjava Marković.

Kruševac je grad bogat istorijom, pa ovo nije prvi put da se neko od njegovih obeležja našlo na markici. Muzej grada, lica čuvenih kruševačkih glumaca i glumica Rade Savićević, Miodraga Petrovića “Čkalje”, Vlastimira “Đuze” Stojiljkovića, kompozitor Stanislav Binički, a u okviru izdanja “Ptice Srbije” ptica crvendać smeštena je u Kruševac, u njenoj pozadini vidi se crkva Lazarica.

Ipak, Trg i na njemu Spomenik, najčešći je motiv, kako na markicama, tako i na razglednicama. Jedina razglednica Trga bez Spomenika kosovskim junacima je ona iz 1903. kada spomenik nije bio ni postavljen.
– Na ovoj razglednici vidi se da je Opština u drugom planu, još uvek nije izašla na ulicu. Da nje nema ne bismo znali da je to Kruševac. Na mestu gde je sad hotel Rubin bilo je sedam kafana i park, to je sve porušeno– pokazuje Marković.

Kako je Trg izgledao u vreme pre postavljanja spomenika svedoči i putopis Dragomira Brzaka, poštanskog činovnika Kraljevine Srbije: “Hteo sam da viknem Lazi: da se okane ćorava posla, ali on već zamače iza one žalosne straćarice, koja se uzdiže na pijaci nad onom rupčagom, u koju je spušten kamen temeljac za spomenik Kosovskim junacima, koji odavno u onom blatu leži, a koji će se podićiti Bože znaj kad.”

Spomenik Kosovskim junacima, svečano je otkriven 1904. godine na Vidovdan, njegov položaj od tada se nije menjao. Dok se njegovo okruženje modernizuje, on ostaje da prkosi vremenu. Neke od promena koje su se dešavale u njegovom okruženju možete videti na razglednicama i poštanskim kartama koje brižljivo čuva naš sagovornik.
M.S.

Kolekcionari i kreatori

– Kruševac ima preko 30 markica zahvaljujući Radomiru Bojaniću, koji je bio dizajner u Jugomarci, pa u Srbijamarci. On je ovde završio osnovnu školu, i od 1985. godine do danas objavio je razne motive. Značajan je i Mladen Nikolić, koji je od 1903. do 1929. uradio 25 razglednica. Mi smo kao klub uradili oko 210 razglednica – ističe Marković.

Iako Klub filatelista više ne postoji, Boban i dalje skuplja marke.

– Nekad nas je bilo 120 u Klubu i preko njega smo dobijali marke, postojala je i škola filatelije, danas moramo da se snalazimo. Bitno je da marka bude čista, bez otisaka. Ja skupljam od 1960. godine redovne marke za pisma, prigodne marke, doplatne za Crveni krst…sve. Cilj mi je da imam što više marki koje se odnose na Kruševac, skupljam ih za svoju dušu – kaže on.

Ostale vesti

back-to-top