Korona se smirila, ali cene “podivljale”,  hoće li vrveti od proslava?

Postavljeno: 23.04.2022

Nakon dve godine provedene u isčekivanju smirivanja korone i ukidanja mera, mnogi su pohrlili da organizuju slavlja, koja su u tom periodu zbog epidemije odlagali, te bi proleće i leto mogli da budu krcati brojnim proslavama. Ono što bi, međutim, moglo da obeshrabri organizatore veselja su cene, koje su značajno skočile.

Da su mnogi čekali da se epidemija smiri kako bi se venčali, odnosno taj dan proslavili sa bliskim ljudima, uz muziku, bez vremenskog i oganičenja broja zvanica, potvrđuju podaci nadležnih službi.

Naime, prema evidenciji matične službe Gradske uprave Kruševac, broj sklopljenih brakova u prva tri meseca ove godine veći je nego u istom periodu prethodnih godina. U godini pre korone, 2019-toj od januara do kraja marta sklopljeno je 67 brakova. Naredne, 2020-te, u kojoj je 15. marta proglašeno vanredno stanje zbog epidemije korone, u posmatranom periodu je sklopljeno 52 braka, a prošle 60 brakova. U prva tri meseca ove godine u Kruševcu je sudbonosno da pred matičarkama izgovorio 71 par.

Ono što mnogima kvari planirano veselje je poskupljenje mnogih namirnica, što znači da su i cene u restoranima više nego lane.

Vlasnica restorana “Lunar Luks” Nevena Vlajić  navodi da je u njenom restoranu već sada zakazano petnaestak proslava, ali da su cene korigovane u odnosu na prethodnu godinu.

-Prethodnih godina cena se kretala od 1.900 dinara do 2.600 dinara za meni. Sada je sve poskupelo, te govorimo o ceni od 2.500 dinara do 3.200 dinara po osobi –  kaže ona.

Naša sagovornica dodaje da je bilo brojnih “pomeranja”  proslava zbog epidemiloške situacije, te da su u tom slučaju važili prethodno dogovoreni uslovi.

-Sve potpisane ugovore smo ispoštovali, neretko i na našu štetu. Niko se nije nadao da će da dođe do ovolikog poskupljenja. Poskupljenje se najviše odnosi na suhomesnate proizvode i pečenje – dodaje ona.

Trošak za restoran i svadebeni ručak samo su deo ukupnih izdataka koje organizovanje venčanja podrazumeva. Na taj iznos treba dodati troškove poput garderobe, koja je takođe poskupela te fotografa i muziku čije cene usluga, takođe, beleže rast. Meseci pred nama pokazaće da li je, nakon korone, skupoća pojedinim sugrađanima “pomrsila račune” u vezi sa organizacijom različitih proslava.

S.M.

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top