Anketa: Kada je pravo vreme za stupanje u brak

Postavljeno: 05.02.2023

Granice za stupanje u brak iz godine u godinu se pomeraju, a mnogi i izbegavaju da uopšte „stanu na ludi kamen“. Dvadesete godine mnogi provode prvo studirajući i u izlascima, a zatim jureći karijeru i posao, kako bi u tridesetim mogli da stupe u brak i osnuju porodicu koju bi samostalno mogli da izdržavaju. Neki svoju sreću nađu i na počeku dvadestih, a pojedini i u penzionerskim danima. Odgovor na večno pitanje, kada je pravo vreme za stupanje u brak pokušali smo da pronađemo među našim sugrađanima.

Da u brak treba stupiti što ranije smatra sugrađanin L. Z. (65).

– Oženio sam se sa 19 godina. Ništa mi u životu nije falilo zbog toga, evo stiže već treće unuče, a neki moji prijatelji i komšije, što su se kasno venčavali još uvek nemaju ni jedno – navodi on.

Oni što stanu na ludi kamen u dvadesetim mogu se susreti sa brojnim problemima, najčešće finansijske prirode, ali tada uz mladi par treba da bude i njihova porodica smatra R. I. (40).

– Muž i ja smo se venčali sa 25 godina i ubrzo smo dobili bebu. Mnogo su nam pomagali naši roditelji, i finansijski i u čuvanju bebe, jer mi nismo imali stalni posao. Ja se sad iz ove perspektive uopšte ne kajem što je to bilo tako, i ne smatram da je to rano, pogotovo za žene, zbog biološkog sata – kaže ova sugrađanka.

Studentkinja M. S. (22) misli da u brak treba da uđeš tek kad se ostvariš.

– Baba mi stalno priča kako je u mojim godinama bila udata, ali ja ne mogu da joj objasnim da ne živimo u istom vremenu. Meni je bitno da imam samostalnost, a još uvek je nemam, pošto sam student, tako da mi brak nije ni u malom mozgu. Najverovatnije ću se udati, jednog dana, kad budem imala stalan i dobro plaćen posao i adekvatnog partnera – ističe ona.

Za neke je brak samo papir, a ljubav i međusobno poverenje su iznad toga.

– Šta vam je to brak? Pa to je papir najobičniji. Žena i ja smo zajedno 27 godina, a u braku 25 i za nas je jedina godišnjica braka ova prva, od kad smo se stvarno zavoleli. A da li je bolje ranije ili kasnije nije bitno kad je ljubav prava – navodi R. Đ. (52).

Njegovo mišljenje deli i sugrađanka S. Lj. (39).

– Sa svojim partnerom nisam venčana i ne planiram, a imamo dvoje dece i lepo živimo. Najvažnije je naći osobu sa kojom se potpuno razumeš i da se međusobno nadopunjujete. Znam dosta njih koji imaju propale brakove iza sebe i koji su sreću našli u zrelom dobu, a nisu se venčavali – tvrdi ona.

A da je problem savremene generacije sve više neoženjenih i neudatih koji imaju više od 30 godina, primetila je sugrađanka M. V. (63).

– U mojoj zgradi ima petoro krasnih mladića i devojki, a svi sami. Ja ne znam šta je to sa ovim generacijama, mislim da mnogo biraju. Ne postoji savršena osoba koju treba čekati, ako vam se neko jako dopadne i kad je međusobno, brak mora da se izgradi, ne može sve da bude savršeno – veruje ona.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top