Koncentracija polena u vazduhu u granicama normale

Postavljeno: 26.07.2021

Vremenske prilike koje su obeležile prethodni period bile su veoma povoljne za osobe alergične na polen jer su alergeni u vazduhu u granicama normale. U narednom periodu očekuje se povećana koncentracija polenovih zrna koprive i ambrozije

U kruševačkom Zavodu za javno zdravlje kažu da su ekstremno visoke temperature, a potom kišovito vreme uticali na to da alergeni „miruju“ jer, kako objašnjavaju, veće koncentracije polena u vazduhu dešavaju se kada je suvo i vetrovito vreme.

 Ambrozija je tek krenula, zabeležena su jedno do dva polenova zrna po metru kubnom vazduha, od dozvoljenih 30. Takođe, identifikovana su i polenova zrna koprive, konoplje, bokvice, pelina i polena trave, ali sve u granicama normale. Očekivanja su da će početkom narednog meseca početi da raste koncentracija polenovih zrna koprive, a polovinom avgusta i ambrozije  – informacija je iz  kruševačkog Zavoda za javno zdravlje.

Polen ostalih korovskih biljaka, kako navode, prisutan jesporadično, u koncentracijama koje su uglavnom u granicama normale, tako da se izuzev ambrozije i korpive, u narednom periodu ne očekuje da njihova vrednost raste iznad granica osetljivosti.

Inače, alergije na polen se najčešće manifestuju u vidu upale očiju, kijavice, svraba u nosu i grlu, curenjem iz nosa, te otežanog disanja. Savet osobama alergičnim na polen je da u šetnju izlaze uveče ili posle kiše, kada je manja koncentracija polena u vazduhu.

Pacijenti koji ne znaju da su alergični na polen, a prvi put dobijaju simptome, trebalo bi odmah da se jave svom izabranom lekaru, te da započnu terapiju.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top