Visoka koncentracija polena ambrozije u vazuhu

Postavljeno: 17.08.2022

Da je polen ambrozije prešao maksimalnu dozvoljenu koncentraciju u vazduhu, najnoviji su podaci merenja Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu. Pored ambrozije, koja spada u najjače alergene, visoka je i koncentracija polena koprive. Alergičnim osobama savetuje se da povedu računa u narednom periodu.

– Ambrozija je krenula sa cvetanjem 22. jula, kada su se pojavila prva zrna, a maksimalnu dozvoljenu koncentraciju od 30 zrna po metru kubnom vazduha prešla je 11. avgusta. Maksimalnu dozvoljenu koncentraciju prelazi i kopriva, ali ona ne spada u jake alergene. Takođe, u nešto manjim količinama prisutni su i poleni pelina, konoplje, štira i kiselice – kaže Jasmina Kitanović, specijalistkinja biosanitarne tehnike iz Zavoda za javno zdravlje.

Najveće koncentracija polena ambrozije je u  jutranjim časovima kad je sunčano i blago vetrovito vreme, a vrednosti se smanjuju u večernjim časovima i posle kiše.

– Tokom vikenda su bile izuzetno niske koncentracije polena ambrozije zbog lošeg vremena. Inače, ona cveta od jula do oktobra, najviše je ima sredinom avgusta. Ova biljka se javlja na zapuštenim parcelama, njivama i parkovima, a svaka biljka proizvede oko sto miliona zrna polena svake godine, a dvadesetak zrna u kubnom metru vazduha može da izazove izuzetnu alergijsku reakciju – navodi ona.

Kod osetljivih osoba koje burno reaguju na polen, javlja se reakcija u vidu upale očiju, kijavice, svraba u nosu i grlu, curenja iz nosa, te otežanog disanja.

– Kako bi se zaštitile od alergena alergične osobe ne treba da šetaju u ranim jutarnjim časovima, niti da otvaraju prozore od stana i automobila. U šetnju treba ići posle kiše ili u večernjim časovima, treba koristiti klime sa filterima koje ne uvlače polen, a po ulasku u stan tuširati se i oprati kosu kako bi se polen uklonio – savetuje naša sagovornica.

Koliko je ambrozija otporna pokazuje to što njeno seme može da preživi više od 30 godina.

– Ambrozija se može suzbiti mehaničkim putem i hemijskim sredstvima, trebalo bi vršiti košenje u rano proleće, pre njenog cvetanja. Suzbijanje nije lako jer seme može da preživi više od 30 godina, tako da iziskuje neprestanu borbu.

Iz Javnog komunalnog preduzeća kažu da su početkom meseca krenuli sa košenjem i uništavanjem ambrozije na javnim površinama i apeluju na građane da sami uništavaju ambroziju na svojim privatnim parcelama.

– Privodimo kraju uništavanje ambrozije, sada ima manje ambrozije nego prošle godine. Najviše je ima u Blačkoj i Moravskoj ulici, iza fabrike Rubin i u Ulici Nade Marković. Na javnim površinama uništavamo ambroziju, međutim na privatnim ne možemo, tako da apelujemo na građane da je uništavaju sami na svojim privatnim parcelama, kako se ne bi širila – apeluju iz Javnog komunalnog preduzeća.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top