Odstreljen srndać koji je u napadima povredio više meštana Pepeljevca

Postavljeno: 25.07.2021

Lovačko udruženje Kruševac saopštilo je večeras da su članovi lovočuvarske službe oko 20 sati u sanitarnom lovu, koji je i usmeno naložio i veterinarski inspektor, u ataru sela Pepeljevac,  u blizini reke Pepeljuše, odstrelili srndaća koji je prethodnih dana napadao ljude

Po nalogu veterinarske inspekcije, odstreljena životinja biće poslata u Veterinarski institut u Kraljevu radi daljih ispitivanja.

Do rekacije nadležnih službi došlo je nakon što je više meštana Pepeljevca povređeno u napadima srndaća, koji su zabeleženi u poslednje dve nedelje.Lovočuvari su u ovom periodu pozivalina oprez u kretanju, posebno najmlađih i najstarijih meštana.

– Moje ćerke su zadobile povrede kada je srndać uleteo u dvorište u petak oko 19,30. Mlađa ćerka Sara zadobila je povrede glave, a starija,Višnja, stomaka dok je pokušavala da zaštiti mlađu sestru.Deovjčice su se uplašile, stvarno niko od nas nije očekivao da se to desi.Uspeo sam da srndaća uhvatim za rogove i kada sam ga pustio,pobegao je– ispričao je Igor Velinov, meštanin Pepeljevca.

Slično iskustvo imala je i meštanka ovog sela Zorica Živadinović.Kako stoji u njenom medicinskom izveštaju, povrede je zadobila usled napada divlje životinje u predelu butina,kao i jednu veću ranu kod levog kolena.

 Živim 40 godina u selu, ništa slično ne pamtimo.Napada i starije i mlade. Niko više ne ide u baštu dok ne ponese nešto za odbranu. I ja sam povređena u bašti. Prava je sreća da je tu bio muž,pa je pomogao da me ne povredi još višeispričala je Zorica Živadinović.

Nije poznato koliko je tačno lica do sada povredio srndać.Pretpostavlja se 6 ili 7. Viberom kruži i snimak nastao u okolini Lukavca, susednog sela, gde srndać ulazi u dvorište i skače na decu, posle čega reaguje i starija žena i uspeva da ga umiri nudeći mu hranu.Postoje svedočenja meštana koja ukazuju da je srndać viđen i u Cerovi.Poslednji napad dogodio se jutros u Pepeljevcu, napadnuta je mlađa žena.

Milomir Civić,upravnik Lovišta Rasina, ranije danas je kazao da tri putau toku dana lovočuvari izlaze na teren. Prema do tada poznatim informacijama kazao je da je, najverovatnije u pitanju srndać koji je ili pobegao ili namerno pušten iz okruženja gde je živeo pored čoveka jer nije uobičajeno da divljač prilazi ljudima bez strah,kao što je to ovde slučaj.

Kako je sezona parenja počela, lovočuvari su predočili da je to najverovatniji razlog nekontrolisanog ponašanja srndaća.

I.R.

Ostale vesti

back-to-top