Sa prolećem stigli i alergeni

Postavljeno: 22.03.2023

Sezona alergija počela je sa prolećem, a prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje trenutno je u vazduhu povećana kocentracija polena javora, tuje i čepresa. U narednom periodu očekuje se cvetanje breze koja ima najveći alergeni potencijal, pa se osetljivim osobama savetuje oprez

– U prolećnim mesecima je sezona cvetanja drveća, a trenutno su aktuelni alergeni tuje, leske, čempresa, jasena i vrbe. Javor, tuja i čempres, prelaze dozvoljenu granicu, ali oni spadaju u slabije alergene koji izazivaju blage alergijske reakcije – kaže Jasmina Kitanović, specijalistkinja biosanitarne tehnike iz Zavoda za javno zdravlje Kruševac

Najjači i najopasniji polen je polen breze, a njegova koncentracija biće povećana tokom aprila.

– Zrna polena breze se javljaju krajem marta, ali svoju najveću koncentraciju dostižu u aprilu. To je jako opasan alergen i kad pređe dozvoljenu granicu može izazvati ozbiljene alergijske reakcije, a kod senzitivnih osoba, čak i niže koncentracije mogu izazvati probleme – objašnjava naša sagovornica.

Najveće koncentracija polena beleže se u jutranjim časovima kad je sunčano i blago vetrovito vreme, a vrednosti se smanjuju u večernjim časovima i posle kiše. Maksimalna koncentracija polenovih zrna po metru kubnom vazduha je za jače alergene 30, a za manje 60 zrna.

– Postoje tri sezone alergena: drveća, trava i korova. Sezonu merenja alergena Zavod za javno zdravlje uvek započinje početkom februara i ona traje do jeseni.

Pošto je sa prolećem krenulo i buđenje alergena, iz ove ustanove savetuju alergične osobe da budu oprezni i da redovno uzimaju terapiju.

– Kako bi se zaštitile od alergena alergične osobe ne treba da šetaju u ranim jutarnjim časovima, niti da otvaraju prozore od stana i automobila. U šetnju treba ići posle kiše ili u večernjim časovima, treba koristiti klime sa filterima koje ne uvlače polen, a po ulasku u stan tuširati se i oprati kosu kako bi se polen uklonio – savetuje naša sagovornica.

Foto: Pixabay
M. J.

Ostale vesti

back-to-top