Otvorena izložba „Ekslibris Emir Kusturica“

Postavljeno: 22.03.2023

Pred kruševačkom publikom u Legatu Milića od Mačve, otvorena je međunarodna izložba male grafike – ekslibrisa posvećena Emiru Kusturici, koju je priredilo Ekslibris društvo Vojvodine u saradnji sa Kulturnim centrom Kruševca

Autorka izložbe Olgica Stefanović obratila se publici obrazlažući odluku žirija koji je, nakon selekcije, dodelio prvu, drugu i dve treće nagrade, kao i Gran pri nagradu, koju je dobio Mauricio Švarcman iz Argentine.

Izložba „Ekskalibur Emir Kusturica“ ima međunarodni karakter, a zadata tema za umetnike, bila je, Emir Kusturica. Ovaj umetnik, raskošnog talenta i polivalentnih interesovanja, bio je inspiracija za grafičko i likovno oblikovanje ekslibrisa, a izbor tematske postavke, potpisuju Olgica Stefanović i Dušan Salatić. Od sinoć su pred nama ekslibrisi 63 autora iz 21 države širom sveta i 135 originalnih grafičkih otisaka.

Izložba je u Legatu Milića od Mačve otvorena da 7. aprila.

Šta znači Ex Libris?

Ex libris (ekslibris) je listić zalepljen na unutrašnjoj strani prednje ili zadnje korice knjige na kojem se nalazi ime ili znak vlasnika ili biblioteke. Predstavlja neku vrstu identifikacijske nalepnice vlasnika knjige, odnosno služi za označavanje vlasništva. Nastao je u doba kada još uvek nisu postojale javne biblioteke, ali su se ljudi međusobno trampili knjigama, pa se tako javila potreba da se obeleži kome knjiga pripada, kako bi ona bila vraćena vlasniku. Dakle, ekslibris je neka vrsta žiga, koji se vremenom razvio, pa je pored natpisa sadržao i grb ili neki drugi specijalni znak koji je ukazivao na identitet osobe kojoj pripada.

Ostale vesti

back-to-top