Danas su Mladenci

Postavljeno: 22.03.2023

Mladenci su pravoslavni verski praznik koji se obeležava 22. marta, a koji proslavljaju mladenci– mladi parovi koji su se u prethodnih godinu dana venčali. Ovaj praznik je posvećen stradanju svetih četrdeset Mučenika Sevastijskih za Hristovu veru 320. godine. Na ovaj praznik, mladi supružnici dočekuju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na započetku njihovog braka i života u bračnoj zajednici.

Za ovaj praznik se pored ručka, koji je uvek postan, zato što se pada tokom Vaskršnjeg posta, pripremaju i hlebčići od pšeničnog brašna, premazani medom takozvani „mladenčići“. Ovi hlebčići simbolizuju dug, sladak i srećan bračni život, a njima treba da se posluže svi gosti koji toga dana dolaze u kuću mladog bračnog para.

Mladenci su takođe i prilika da se pokaže ljubav i briga prema starijim bračnim parovima, koji su već dugo u braku i koji mogu da daju savete i podršku mlađima.

Danas se Mladenci obeležavaju u skladu sa savremenim načinom života, ali se održavaju tradicionalni običaji i simbolika.
Ukratko, Mladenci su praznik posvećen mladim parovima i novom životu koji zajedno započinju. To je prilika da se izrazi ljubav, podrška i zahvalnost prema porodici i da se održe tradicionalni običaji ovog važnog dana.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top