Srećan Uskrs!  

Postavljeno: 24.04.2022

Uskrs je onaj trenutak kada se ostvaruje najznačajnije Hristovo obećanje – pobeda nad smrću i uspostavljanje novog zaveta između Boga i verujućih, zaveta koji garantuje večni život. Smatra se najvećim hrišćanskim praznikom, pobedom nad smrću, povratkom u besmrtni život, vaskrsnućem.

Na toj vetrometini ostaje primer Bogočoveka koji je uspeo da se izdigne iznad stradanja, dajući i nama prasliku potrebe da se borimo i istrajavamo, uprkos svim iskušenjima.

Uostalom, u poslanici iz 1934. godine sveti vladika Nikolaj odgovorio je i na konkretno pitanje kako se održava vera u Hristovo vaskrsenje kroz tolike vekove u kojima je često bilo više nedaća nego mesta za ljudsku sreću:

– Onako kako se dobro ukorenjeno drvo održava na vetrovima i kako se svetlost održava u tami i kako se istina održava u laži.

Zatim je sveti vladika odgovorio i na pitanje kakvi su uslovi našeg vaskrsenja?

– Biti smiren, krotak, sažaljiv, milostiv, pravdoljubiv. Moliti se Bogu, kajati se za grehe, ispravljati sebe i braću svoju neprestano… Verovati svemu što je Hristos rekao ili zapovedio ili obećao. Tako se samo možemo nadati, da ćemo i mi vaskrsnuti u ovome životu od umiranja duševnoga, a u onom od večne smrti.

Govorio je još vladika kako su upravo iskušenja ono što treba da nas ojača u veri. Ratovi, bolesti, razne tragedije, nemaština… I naglašavao to, nimalo slučajno, upravo u svojim prazničnim poslanicama.

Ostale vesti

back-to-top