Reč stručnjaka: U ovakvim klimatskim uslovima neophodni sistemi za navodnjavanje

Postavljeno: 26.07.2021

Usled specifičnih uslova za biljnu proizvodnju, koje nam klima nameće iz godine u godinu, evidentno je da poljoprivredni proizvođači u cilju ostvarivanja što boljih prinosa, odgovarajućeg kvaliteta, konstantno moraju da unapređuju i ulažu u svoju proizvodnju. Osim u repromaterijal i agrotehničke mere koje primenjuju, ulaganja su neophodna i u sisteme za navodnjavanje

Uticaj klimatskih promena na poljoprivredu sve je izraženiji i neophodno je prilagoditi poljoprivrednu proizvodnju novim vremenskim uslovima, radi dobijanja sigurnih i stabilnih prinosa odgovarajućeg kvaliteta.

Prema prognozama stručnjaka iz raznih Instituta, u narednim godinama očekuje se neravnomeran raspored padavina u godini i što je još važnije za poljoprivredu, problem će biti i sa intenzitetom i raspodelom padavina u vegetacionom periodu godine, upozorava Snježana Vujinović iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Kruševcu.

Svedoci smo i ove godine da je takav trend sve više prisutan i kod nas – podseća naša sagovornica.

Njena preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da prilagode svoju proizvodnju novonastalim klimatskim uslovima.

Potrebno je investirati u sisteme za navodnjavanje ali i urediti kanalsku mrežu radi odvodnjavanja – naglašava Vujinović.

Primenom navodnjavanja dobijaju se visoki proizvodni rezultati, a ekonomičnost ulaganja u sisteme za navodnjavanje ukazuje da ovoj agrotehničkoj meri u poljoprivrednoj proizvodnji treba dati prioritet.

Naime, navodnjavanjem se može stabilizovati, odnosno uvećati proizvodnja hrane i unapreditirazvoj stočarstva, kao i prerađivačkih i drugih grana privrede.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top