Zapis sa tradicionalnog umetničkog sabora “Pod krilima arhangela”

Postavljeno: 26.07.2021

Tradicionalna kulturna manifestacija “Pod krilima arhangela” održana je tokom proteklog vikenda. U porti manastira Svetog arhangela Gavrila u Stalaću, koji potiče iz 10. veka, slikari iz zemlje i sveta ovekovečili su prelepe pejzaže Stalaćke klisure i Mojsinjske gore

Prema rečima Dragana Čapkunovića, idejnog tvorca i organizatora manifestacije, organizovana je likovna kolonija, na kojoj je nastupilo 10 slikara, a izveden je kvalitetan kulturno – umetnički program.

Čuveni beogradski glumac Milan Caci Mihailović predstavio se monodramom “Uspomenari”, a zatim je održan koncert klasične i džez muzike. Nastupio je redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda Ljubiša Jovanović na flauti i njegov sin student iz Beča Stevan Jovanović, na kontrabasu, a na repertoaru su bila dela Mokranjaca i Baha, kao i džez numere.

Priznanja “Vila od Stalaća” dobile su novinarke kruševačkog Dopisništva RTS: Gorana Mićić Mladenović, Vesna Kezović Miljković i Ljiljana Raičević, zatim Radica Vukašinović iz Grad Stalaća i Sofija Stanojević iz Beograda, a priznanje “Zmaj od Stalaća” profesor Ljubiša Jovanović sa FMU iz Beograda, Dragoslav Gogić, novinar RTS – a, Bratislav Kostić, kamerman RTS – a i Saša Petrović, preduzetnik iz Paraćina. Ova priznanja se dodeljuju za doprinos razvoju kulture i društvenih delatnosti.

Na ovoj manifestaciji do sada je učestvovalo više od dve i po hiljade domaćih i stranih umetnika, i to iz oblasti slikarstva, muzike, folklora i drugih igara i glume.

Organizator manifestacije je Udruženje građana “Pod krilima arhangela, a pokrovitelj Opština Ćićevac.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top