Rekordna sredstva za ratare i stočare

Postavljeno: 26.10.2023

Predlogom budžeta za narednu godinu, za poljoprivredu su opredeljena sredstva u ukuponom iznosu od 119 milijardi dinara, što će predstavljati rekordan iznos do sada, navode iz Ministarstva poljoprivrede

Predloženim budžetom za 2024. godinu je planirano da sredstva za poljoprivredu budu 105 milijardi dinara, plus dodatnih 14 milijardi koji će se vratiti poljoprivrednim proizvođačima kroz refakciju akciza za gorivo u iznosu od 50 dinara po litru.

Gotovo polovina svih subvencija u Republici Srbiji namenjena je agraru i ona iznose 88,1 milijardi dinara, što predstavlja 48%.

Predlogom budžeta došlo je do povećanja sredstava koja su namenjena ratarima i stočarima. Naime, duplirana su davanja po hektaru, pa će umesto dosadašnjim 9.000 sada iznositi 18.000 dinara. Povećane su i premije za mleko sa 15 na 19 dinara po litru. Subvencije za koze, jarčeve, ovce i ovnove će iznositi 10.000 umesto dosadašnjih 7.000 dinara, a podsticaji po košnici su povećani sa 800 na 1000 dinara.

Povećane su i subvencije za kvalitetne priplodne mlečne krave, sa 25.000 na 40.000. Zatim za krmače sa 15.000 na 18.000 dinara, kokoške lakog tipa sa 100 na 140 dinara i kokoške teškog tipa, sa 60 na 100 dinara. Tako su povećane sve subvencije u stočarstvu, navodi se u saopštenju ministarstva.

Nakon dve godine su obnovljene mere za očuvanje životinjskih genetičkih resursa i mere za podizanje zasada vinove loze. Ministarstvo je uvelo i novu meru za rasadničare ruža.

Takođe je najavljeno da će u 2024. godini prvi put posle 20 godina sredstva iz budžeta biti namenjena isključivo jednoj godini. Svakako je najvažnije za poljoprivredne proizvođače informacija iz Ministarstva poljoprivrede da će im do 31. decembra 2023. godine biti isplaćena sva dugovanja iz prethodnog perioda. Tako neće biti prenetih obaveza sledeće godine i opredeljeni novac će biti utrošen samo na planirane subvencije i podsticaje za narednu godinu.

Na dnevnom redu tekućeg skupštinskog zasedanja bilo je reči i o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, gde je predloženo povećanje obima i površine obradivog zemljišta koja će se od sledeće godine subvencionisati sa 20 na 100 hektara.

Novina je i to da će pravo na podsticaje za biljnu proizvodnju moći da ostvare isključivo lica koja tu zemlju i obrađuju. Ova izmena doneta je u cilju da sredstva dobiju poljoprivrednici kojima su ona i namenjena i spreči svaka mogućnost zloupotrebe subvencija, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Pixabay.com
N. L.

Ostale vesti

back-to-top